Perfect georganiseerd door de mensen van DH17, met lekkere hapjes tussendoor om de smaak wat te neutraliseren, werden zes cognacs geproefd van Hennessy, begeleid door een enthousiast verhaal van Malu Knippenberg, brandmanager gedistilleerd van Moët Hennessy Nederland. Mooie slides en filmpjes completeerden het geheel.
Het gezelschap bestond voornamelijk uit ervaren whisky-drinkers. We hebben aangenaam kennisgemaakt met Olivier (“Don Henny” of Viking187 op het forum), die zo’n beetje alles verzamelt (en weet) van dit merk en die samen met een vriend in Hennessy-kleding op de masterclass verscheen.
Hennessy gebruikt voor alle blends cognac uit 4 cru’s: Grande en Petite Champagne, Borderies en Fins Bois. Zij voeren een “vrouwelijke” lijn, met de nadruk op zachtheid en souplesse (Fine de Cognac, Paradis en Paradis Impériale) en een “mannelijke” lijn met meer nadruk op kracht (VS, XO, Richard)
Geproefd werden:
VS
Fine de Cognac
XO
Paradis
Paradis Impérial
Richard
Onze notities:
VS:
De kleur: licht goudgeel
De geur: kruiden, fruit, vanille, perzik, viooltjes, apothekerslucht, chemisch
De smaak: scherp, wat wrang, “brutaal” in marketingtaal
De na-smaak: zeer kort
Leeftijd: 2 tot 8 jaar oud
De herkomst: een blend van 40 cognacs uit 4 cru’s
De prijs: zo rond de € 25,--
De prijs/kwaliteit verhouding: naar onze mening eigenlijk alleen geschikt om te mixen.

Fine de Cognac:
De kleur: vrijwel gelijk aan de VS
De geur: fruit en bloemen in de neus, roos, abrikoos
De smaak: zachte jonge cognac, lijkt jonger dan de VS. Geslaagde “vrouwencognac” die kracht mist.
De na-smaak: zeer kort
Leeftijd: 2 tot 7 jaar oud
De herkomst: een blend van 60 cognacs uit 4 cru’s
De prijs: ongeveer € 35,-- tot € 40,--
De prijs/kwaliteit verhouding: klopt wel. De Fine de Cognac is technisch gezien een VS, maar wordt in de markt als VSOP beschreven.
XO:
De kleur: vrijwel gelijk aan eerste twee
De geur: gebalanceerde geur, peer, perzik, amandel, later een groene peper-randje, vanille, kaneel en cederhout
De smaak: subtiel en gebalanceerd, maar ook wat weinig geprononceerd, wat vlak.
Leer, hout, een weinig rancio op de achtergrond
De na-smaak: passend bij een XO
Leeftijd: 10 tot 70 jaar oud
De herkomst: een blend van 100 cognacs uit 4 cru’s, waarbij Borderies het minst aanwezig is.
De prijs: zo’n € 130,--
De prijs/kwaliteit verhouding: Een makkelijke, gebalanceerde, subtiele cognac. Lijkt wel aan de prijzige kant. Doet denken aan de Brillet Tres Vieille Reserve XO (die minder dan de helft kost). Zou hem daar eens naast willen proeven.
Paradis:
De kleur: meer richting mahonie, koper
De geur: heeft tijd nodig. Complexe zachtheid. Vooral bloemen en fruit, passievrucht.
De smaak: zacht en complex. Het hele palet is wel aanwezig: bloemen, fruit, kruiden, hout, zonder dat een domineert. Harmonieus, gebalanceerd. Weinig kracht en weinig rancio
De na-smaak: lang
Leeftijd: 25 tot 130 jaar oud
De herkomst: een blend van 100 cognacs uit 4 cru’s
De prijs: rond de € 500,--
De prijs/kwaliteit verhouding: hier begint het bijzonder lastig te worden. Voor ons als liefhebbers van oudere Grande Champagnes en folle blanche-cognacs is deze cognac te zacht, te subtiel, te weinig geprononceerd, met een rancio die past bij een cognac die ongeveer een vijfde kost. De kwaliteit is onmiskenbaar. Een kwestie van smaak dus.
Paradis Impérial:
De kleur: goudgeel
De geur: bloemen en fruit domineren, hyacint, narcis
De smaak: de kruiden die afwezig zijn in de neus komen duidelijk naar voren in de smaak, nootmuskaat
De na-smaak: lang
Leeftijd: 30 tot 180 jaar oud
De herkomst: een blend van 100 cognacs uit 4 cru’s
De prijs: rond de € 1200,--
De prijs/kwaliteit verhouding: niet meer te geven, zie ook de opmerking bij de Paradis. Deze cognac is geïntroduceerd in 2011 en geïnspireerd op de smaaknotitie van een cognac die in 1818 op verzoek van Maria Fedorovna voor haar zoon tsaar Alexander I door Hennessy gemaakt is. Komt in een karaf ontworpen door Stefanie Balini.
Richard:
De kleur: mahonie, oker
De geur: krachtige, rijke geur. Now we’re talking!
De smaak: Rancio at last! Krachtig, kruidig, complex, rijk. Donker fruit, sandelhout, zwarte peper, amandel, honing, walnoot en ga zo nog maar even door. Hoewel er verschillende folle blanche cognacs in verwerkt moeten zijn, komt dit noch in de geur, noch in de smaak naar voren, jammer!
De na-smaak: prachtig lang.
Leeftijd: 45 tot 200 jaar oud
De herkomst: een blend van 100 cognacs uit 4 cru’s
De prijs: zo rond € 2500,--
De prijs/kwaliteit verhouding: het meesterwerk van Yann Fillioux, de alom in cognacland gerespecteerde Maître de Chai van Hennessy. Wie zijn wij om dat te becommentariëren? Een uitstekende cognac, zonder enige twijfel. Malu vertelde, dat van de Richard per jaar toch zo'n 500 flessen in Nederland verkocht worden.
Al met al een leuke en leerzame ervaring deze masterclass, met bijzondere cognacs die je niet alle dagen proeft. De drie duurdere cognacs kwamen duidelijk te weinig uit de verf, een lot dat goede cognacs wel vaker treft op een proeverij.
Hoewel ik heb getracht de cognacs eer te doen, is ook wel duidelijk dat Hennessy niet het merk van Tim en mij is.
Het is duidelijk dat zowel in de vrouwelijke als in de mannelijke lijn gezocht wordt naar balans en verfijning, zonder dominantie van een bepaald geur- of smaakgebied. Dat is uitstekend gelukt. Toch vinden wij dat jammer.
Wij waarderen juist het karakteristieke smaakprofiel van de verschillende cru’s en druivensoorten, met een duidelijke voorkeur voor de Grande Champagne en de Folle Blanche druif. En dat gaat met alle subtiliteit naar ons idee een beetje verloren.
Waarmee maar weer eens duidelijk wordt, dat het echt een kwestie van smaak is. Aan de andere kant van de tafel maakte de toenemend extatische gezichtsuitdrukking van Olivier duidelijk, dat hij een geheel andere mening is toegedaan. We zien uit naar zijn kritische kanttekeningen bij dit verhaal. Go Olivier

Onderstaande foto's zijn van Don Henny. De Richard-karaf waarmee hij op de laatste foto trots poseert, kon hij als trofee mee naar huis nemen.