Verslag van de 17e forumproeverij op zaterdag 25 mei 2018
Geplaatst: za 26 mei 2018, 13:55
We moesten wel even rekenen, maar het klopt echt: alweer de 17e proeverij. De eerste was in 2010 en vervolgens zijn er ieder jaar twee georganiseerd. Altijd eentje in het voorjaar (mei-juni) en eentje in november. En al die jaren misschien één of twee keer een fles die 'op herhaling' kwam.
Ook deze keer was weer zeer succesvol: vanwege de locatie, vanwege de mensen en vanwege de verrassende cognacs.
Voor het eerst in Alexander z'n nieuwe zaak, recht tegenover zijn oude. Meer ruimte, meer licht, meer wijnen.
We waren met zijn elven deze keer, tien oudgedienden en één nieuw gezicht. En iedereen had een eigen fles ingebracht. Volgens mij is dat een primeur. Sommigen hadden zelfs twee flessen, wat wel eens vaker gebeurt, maar deze keer werd het te veel. Erg veel onbekende merken deze keer, wat natuurlijk altijd spannend is.
We begonnen met een 17 jaar oude witte pineau, merk Pierre Robert, om 'de mond te reinigen' zodat iedereen aan het begin van de proeverij ongeveer een gelijke start heeft. Een mooie zoete smaak met veel diepgang.
Dan de cognacs in volgorde van proeven:
1. Choloux, Grande Réserve, bons bois. Deze 10 jaar oude bons bois zul je waarschijnlijk niet gauw ergens tegenkomen. Het was een toevalstreffer dat de eigenaar op een marktje in het zuid-oosten van Charente op een markt stond en Jurriën het er zo koud had, dat hij daar meer van armoe een cognacje ging proeven. Een duidelijk pepertje in de smaak, mooie donkere smaak (laurier, drop).
2. Tanguidé, XO, petite champagne. Zeer onbekend merk van een kleine producent die vooral voor Rémy Martin produceert, maar af en toe ook een klein gedeelte zelf bottelt. Volgens de eigenaar 18-25 jaar oude cognac. Het aroma is mooi, maar bescheiden, de smaak in de mond is uitstekend, maar kort. Smaakimpressie: tropisch fruit, laurier, kauwgomballen.
3. Logis de la Mothe, grande champagne. Onbekende leeftijd. De fles komt uit een periode (1970s) dat VS, VSOP en XO bij bouilleurs de cru minder waren ingeburgerd. Wij schatten hem toch op een eerbiedwaardige leeftijd. Mooie ronde, zoete smaak. De frisheid leek een beetje verloren te zijn gegaan. Helaas is deze bouilleur de cru een jaar geleden gestopt.
4. Park borderies Mizunara. Ondanks slechts 4 jaar lagering toch een hele zachte borderies smaak die werd gekregen doordat hij op Japans eikenhout gelagerd is geweest. Heel bijzonder. Door het Japanse hout heeft hij een hele eigen smaak gekregen; associatie met thee. Deze cognac vindt naar verluid veel aftrek in Japan.
5. Delamain, single vineyard Ségonzac, grande champagne. 25 Jaar oud, een 'complete' cognac zoals iemand zei. Mooi aroma, complexe smaak. Vlierbessen, pruim, toffee werden herkend. Deze cognac werd oorspronkelijk speciaal voor de Noorse markt gemaakt, maar is in kleine oplage nu ook elders verkrijgbaar.
6. Bache-Gabrielsen, 1992, fins bois. 22 jaar oude cognac. Behoorlijk indrukwekkende fins bois cognac. Ik ben vergeten verdere aantekeningen te maken, misschien kan iemand aanvullen. Ik weet alleen nog dat hij erg lekker was.
7. Through the Grapevine van Fillioux, gebotteld door La Maison de Whisky; cask 75. In principe is dit een vintage cognac uit 1975. Niet zoet, tropisch fruit. Prachtige cognac.
8. Serplet XO, grande champagne. Zeer 'authentieke cognac'. Deze 30-35 jaar oude cognac had een smaakprofiel wat je bij deze leeftijd mag verwachten. Leer en rancio herkende ik. Jammer genoeg is deze producent te oud om nog langer door te kunnen gaan en heeft hij ook geen opvolger.
9. De Montleau, Impérial Hors d'Age, grande champagne. Mooie gebalanceerde oude cognac. Het huis stond in de 19e en begin 20e eeuw goed aangeschreven, maar heeft daarna een stop gekend van meer dan 70 jaar. In 2013 opnieuw gestart.
10. Marcel Dubreuil, Très Vieille grande champagne. Deze 35-40 jaar oude cognac werd in 1995 gebotteld. Ik heb alleen 'velpon' genoteerd. Graag aanvullingen. Ook weer een zeer mooie complexe cognac. Ook hier weer een merk dat mogelijk niet zal worden voortgezet. Jean Dubreuil (zoon van Marcel) is overleden en de erfenis is nog lang niet afgewikkeld.
11. Sans nom, fins bois. Een zestig jaar oude fins bois die door Roland persoonlijk is gebotteld. We hebben hem daarom maar 'Chateau Roland' genoemd. Dit was toch wel de ster van de avond. De naam van de producent wordt voorlopig nog niet prijsgegeven. Jammer natuurlijk, maar wel goed te billijken.
Zoals altijd heeft elke deelnemer zijn drie favorieten genoemd en deze kregen vijf, drie en één punt respectievelijk. Dat was deze keer geen gemakkelijke opgaaf. Voor mij persoonlijk was nummer één wel duidelijk, maar mijn nummers 2 en 3 hadden net zo goed twee andere cognacs kunnen zijn. Het was close. Maar toch, de uitkomst:
1e Chateau Roland
2e Fillioux
3e Delamain
Met dank aan iedereen voor zijn inbreng en speciale dank aan degenen die voor kaas, noten en brood (Roland en Jurriën) hebben gezorgd. Ja de Blauwe Achelse werd weer bijzonder gewaardeerd. En natuurlijk wederom dank aan Alexander voor het ter beschikking stellen van zijn zaak en zijn organisatorische inbreng.
Ik heb begrepen dat er nog foto's zijn gemaakt. Leuk als die er nog bij worden gezet!
Allemaal: tot de volgende proeverij in het najaar.
Ook deze keer was weer zeer succesvol: vanwege de locatie, vanwege de mensen en vanwege de verrassende cognacs.
Voor het eerst in Alexander z'n nieuwe zaak, recht tegenover zijn oude. Meer ruimte, meer licht, meer wijnen.
We waren met zijn elven deze keer, tien oudgedienden en één nieuw gezicht. En iedereen had een eigen fles ingebracht. Volgens mij is dat een primeur. Sommigen hadden zelfs twee flessen, wat wel eens vaker gebeurt, maar deze keer werd het te veel. Erg veel onbekende merken deze keer, wat natuurlijk altijd spannend is.
We begonnen met een 17 jaar oude witte pineau, merk Pierre Robert, om 'de mond te reinigen' zodat iedereen aan het begin van de proeverij ongeveer een gelijke start heeft. Een mooie zoete smaak met veel diepgang.
Dan de cognacs in volgorde van proeven:
1. Choloux, Grande Réserve, bons bois. Deze 10 jaar oude bons bois zul je waarschijnlijk niet gauw ergens tegenkomen. Het was een toevalstreffer dat de eigenaar op een marktje in het zuid-oosten van Charente op een markt stond en Jurriën het er zo koud had, dat hij daar meer van armoe een cognacje ging proeven. Een duidelijk pepertje in de smaak, mooie donkere smaak (laurier, drop).
2. Tanguidé, XO, petite champagne. Zeer onbekend merk van een kleine producent die vooral voor Rémy Martin produceert, maar af en toe ook een klein gedeelte zelf bottelt. Volgens de eigenaar 18-25 jaar oude cognac. Het aroma is mooi, maar bescheiden, de smaak in de mond is uitstekend, maar kort. Smaakimpressie: tropisch fruit, laurier, kauwgomballen.
3. Logis de la Mothe, grande champagne. Onbekende leeftijd. De fles komt uit een periode (1970s) dat VS, VSOP en XO bij bouilleurs de cru minder waren ingeburgerd. Wij schatten hem toch op een eerbiedwaardige leeftijd. Mooie ronde, zoete smaak. De frisheid leek een beetje verloren te zijn gegaan. Helaas is deze bouilleur de cru een jaar geleden gestopt.
4. Park borderies Mizunara. Ondanks slechts 4 jaar lagering toch een hele zachte borderies smaak die werd gekregen doordat hij op Japans eikenhout gelagerd is geweest. Heel bijzonder. Door het Japanse hout heeft hij een hele eigen smaak gekregen; associatie met thee. Deze cognac vindt naar verluid veel aftrek in Japan.
5. Delamain, single vineyard Ségonzac, grande champagne. 25 Jaar oud, een 'complete' cognac zoals iemand zei. Mooi aroma, complexe smaak. Vlierbessen, pruim, toffee werden herkend. Deze cognac werd oorspronkelijk speciaal voor de Noorse markt gemaakt, maar is in kleine oplage nu ook elders verkrijgbaar.
6. Bache-Gabrielsen, 1992, fins bois. 22 jaar oude cognac. Behoorlijk indrukwekkende fins bois cognac. Ik ben vergeten verdere aantekeningen te maken, misschien kan iemand aanvullen. Ik weet alleen nog dat hij erg lekker was.
7. Through the Grapevine van Fillioux, gebotteld door La Maison de Whisky; cask 75. In principe is dit een vintage cognac uit 1975. Niet zoet, tropisch fruit. Prachtige cognac.
8. Serplet XO, grande champagne. Zeer 'authentieke cognac'. Deze 30-35 jaar oude cognac had een smaakprofiel wat je bij deze leeftijd mag verwachten. Leer en rancio herkende ik. Jammer genoeg is deze producent te oud om nog langer door te kunnen gaan en heeft hij ook geen opvolger.
9. De Montleau, Impérial Hors d'Age, grande champagne. Mooie gebalanceerde oude cognac. Het huis stond in de 19e en begin 20e eeuw goed aangeschreven, maar heeft daarna een stop gekend van meer dan 70 jaar. In 2013 opnieuw gestart.
10. Marcel Dubreuil, Très Vieille grande champagne. Deze 35-40 jaar oude cognac werd in 1995 gebotteld. Ik heb alleen 'velpon' genoteerd. Graag aanvullingen. Ook weer een zeer mooie complexe cognac. Ook hier weer een merk dat mogelijk niet zal worden voortgezet. Jean Dubreuil (zoon van Marcel) is overleden en de erfenis is nog lang niet afgewikkeld.
11. Sans nom, fins bois. Een zestig jaar oude fins bois die door Roland persoonlijk is gebotteld. We hebben hem daarom maar 'Chateau Roland' genoemd. Dit was toch wel de ster van de avond. De naam van de producent wordt voorlopig nog niet prijsgegeven. Jammer natuurlijk, maar wel goed te billijken.
Zoals altijd heeft elke deelnemer zijn drie favorieten genoemd en deze kregen vijf, drie en één punt respectievelijk. Dat was deze keer geen gemakkelijke opgaaf. Voor mij persoonlijk was nummer één wel duidelijk, maar mijn nummers 2 en 3 hadden net zo goed twee andere cognacs kunnen zijn. Het was close. Maar toch, de uitkomst:
1e Chateau Roland
2e Fillioux
3e Delamain
Met dank aan iedereen voor zijn inbreng en speciale dank aan degenen die voor kaas, noten en brood (Roland en Jurriën) hebben gezorgd. Ja de Blauwe Achelse werd weer bijzonder gewaardeerd. En natuurlijk wederom dank aan Alexander voor het ter beschikking stellen van zijn zaak en zijn organisatorische inbreng.
Ik heb begrepen dat er nog foto's zijn gemaakt. Leuk als die er nog bij worden gezet!
Allemaal: tot de volgende proeverij in het najaar.