De cognacs van Bouju zijn karakteristiek van smaak en heel herkenbaar. Hout domineert.
“Cognac vraagt om tannine” tekent Reinier Koops uit zijn mond op.
In mijn cognacboeken wordt Daniel Bouju maar door een paar auteurs vermeld. Mac. A. Andrew en von Paczensky noemen hem zonder beschrijving, Axel en Bibiana Behrendt en Reinier Koops wijden een hoofdstukje aan hem. De site van Daniel Bouju vermeldt de volgende proefnotitie van de VSOP:
De kleur: mooie mahoniekleurDaniel Bouju schreef: Terroir: Grande Champagne
Cépage: Ugni Blanc
Vieillissement: En fûts neufs de chêne type Limousin, gros grain et moyen grain.
Dégustation: De couleur ambrée. Caractères aromatiques complexes et puissants.
Arômes subtils et fins. Apparition d'une senteur vanillée.
Notes épicées en fin de bouche.
De geur: zoet, vanille, hout, pruimen
De smaak: Verrassend rond en zacht voor zo’n jonge cognac. Niet heel complex, maar wel aangenaam. Karakteristieke Bouju-smaak.
De na-smaak: passend bij de leeftijd, hout met randje van peper.
Leeftijd: 10 jaar gerijpt op nieuwe vaten met grove en gemiddelde nerf
De herkomst: Grande Champagne
De prijs: € 25,95 bij Storms, € 29,50 bij Mathias Hild in Wincheringen, € 34,90 bij Appeldoorn
De prijs/kwaliteit verhouding: uitstekend.
Lekkere cognac voor liefhebbers van de specifieke houtsmaak van de cognacs van Daniel Bouju. Uiteraard een geheel andere klasse dan de eerder beschreven Très Vieux, 40% non filtré,
Très Vieux, 50% Brut de fût en de Réserve Familiale, maar zeker gezien de prijs toch zeer de moeite waard.