Daniel Bouju - Très Vieux, 40% non filtré

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Hans
Cognac Connaisseur
Cognac Connaisseur
Berichten: 2634
Lid geworden op: do 04 mar 2010, 12:58
Locatie: Alphen aan den Rijn

Daniel Bouju - Très Vieux, 40% non filtré

Bericht door Hans »

De familie Bouju produceert cognac vanaf 1805, in St. Preuil ten zuidwesten van Ségonzac. De wijngaarden omvatten nu zo’n 20 hectare. Axel en Bibiana Behrendt noemen Daniel Bouju een compromisloze traditionalist en fanaat voor kwaliteit. Als voorbeeld noemen zij, dat hij het engelendeel dat tijdens de rijping op vat verdampt, niet vervangt door jong destillaat (zoals gebruikelijk) maar door cognac van dezelfde leeftijd.

De cognacs van Bouju zijn karakteristiek van smaak en heel herkenbaar. Hout domineert.
“Cognac vraagt om tannine” tekent Reinier Koops uit zijn mond op.

Er zijn twee Très Vieux cognacs in het gamma: de Très Vieux, 40% non filtré, die hier beschreven wordt en de Très Vieux, 50% Brut de fût. Hieronder staan voor het onderscheid beide etiketten.
Op websites van slijters in Nederland vind ik alleen de 50% Brut de fût. Mathias Hild in Wincheringen voert ze beiden. Hij voert het complete gamma van Daniel Bouju, ook de interessante geschenkdozen met miniaturen.
BoujuTresVieux40.JPG
BoujuTresVieux40.JPG (11.71 KiB) 3062 keer bekeken
BoujuTresVieux50.JPG
BoujuTresVieux50.JPG (14.37 KiB) 3062 keer bekeken
In mijn cognacboeken wordt Daniel Bouju maar door een paar auteurs vermeld. Mac. A. Andrew en von Paczensky noemen hem zonder beschrijving, Axel en Bibiana Behrendt en Reinier Koops wijden een hoofdstukje aan hem. Zij beschrijven beiden de Très Vieux, 50% Brut de fût, niet deze cognac.

De Daniel Bouju Très Vieux, 40% non filtré is verpakt in een cognaçaise-fles en houten kist.
BoujuTresVieux40nf.JPG
BoujuTresVieux40nf.JPG (24.59 KiB) 3062 keer bekeken
De Très Vieux, 40% non filtré wordt alleen beschreven op de website van Daniel Bouju:
Daniel Bouju schreef:Terroir: Grande Champagne
Cépage: Ugni Blanc
Vieillissement: En fûts neufs de chêne type Limousin, gros grain et moyen grain.
Dégustation: Cognac non filtré. Le rancio Charentais devient plus intense et les caractères boisés se fondent avec des notes épicées.
Un Cognac pour le palais d'un vrai connaisseur.

Cru: Grande Champagne
Grape: Ugni Blanc
Aging: In new Oak casks type Limousin oak, Wide grain or medium grain.
Tasting: Not filtered Cognac. Strong rancio Charentais with woody characters and scents of spices.
Cognac for a true connoisseur.
De kleur: donkerrood mahonie, lichter dan de brut de fûts
De geur: mooie diepe complexe geur vanaf de eerste neus. Kruiden en hout domineren: eiken, sandelhout, ceder, nootmuskaat, zwarte peper en saffraan, vanille ook.
De smaak: vooral kruiden in het begin. Rand van zwarte peper blijft voortdurend op de achtergrond. Mooie volle rancio die zich blijft ontwikkelen. Ook hier duidelijke houttonen, maar minder geprononceerd dan in de neus.
De na-smaak: prachtig lang, passend bij een zeer goede Grande Champagne
Leeftijd: 40 jaar
De herkomst: Grande Champagne
De prijs: € 89,50 bij Mathias Hild
De prijs/kwaliteit verhouding: zeer goed (ook wanneer je de verzendkosten erbij optelt).

Vermeldenswaard is de geur die de volgende morgen uit het glas opstijgt. Waar de meeste oudere Grande Champagnes voornamelijk een bloemenboeket geven, overheersen hier kruidige en rokerige tonen.

Kortom: een prachtige karakteristieke 40 jarige Grande Champagne die m.i. zijn prijs meer dan waard is.
Als mensen wisten hoe gezond cognac is, zouden ze zich dood drinken - P. H. Malmsten (Zweeds hoogleraar geneeskunde 1811-1883)

Le cognac, c'est la liqueur des dieux - Victor Hugo (1802-1885)

Beschreven cognacs
Cognac boeken
Gebruikersavatar
Hans
Cognac Connaisseur
Cognac Connaisseur
Berichten: 2634
Lid geworden op: do 04 mar 2010, 12:58
Locatie: Alphen aan den Rijn

Re: Daniel Bouju - Très Vieux, 40% non filtré

Bericht door Hans »

Hans schreef:Ik ben benieuwd naar de argumenten van de Nederlandse handelaren om deze variant niet in hun assortiment te voeren, zeker gezien het prijsverschil met de 50% Brut de fût, die zo'n € 35,-- duurder is (en zoals alle Bouju's zijn geld waarschijnlijk wel waard is).
Had ik aanvankelijk onder de bovenstaande beschrijving staan. Dit blijkt echter niet te kloppen.

Proef en toast voert beide varianten. De Très Vieux, 40% non filtré, die hierboven beschreven wordt, voor € 124,69 en de Très Vieux, 50% Brut de fût voor € 151,39. De verwarring ontstond omdat er een verkeerd plaatje bij de 40% non filtré staat. Wordt gecorrigeerd.

Appeldoorn, importeur van Bouju, heeft de cognac goed verborgen op zijn website. Zelfs de term cognac komt in de menu's niet voor. Als je op "bouju" zoekt komen ze te voorschijn, je moet het maar weten.
Hier is de informatie zeer beperkt:
Appeldoorn schreef:Daniël Bouju, Très vieux, 40 jr oude cognac zéér exclusieve cognac. Bijna onmogelijk om doorheen te kijken.
Niet de eerste vraag die opkomt, of je er doorheen kunt kijken :) Maar wel karakteristiek voor verschillende Bouju's.
Kost € 125,-- Er staat een plaatje bij van de Très Vieux, 50% Brut de fût, maar ik heb van Arnoud Appeldoorn begrepen dat het de 40% non filtré is. De 50% Brut de fût kan desgewenst bij Appeldoorn besteld worden.

Bij Storms, de andere door Daniel Bouju vermelde importeur, staan geen van beide Très vieux cognacs op de website.
Als mensen wisten hoe gezond cognac is, zouden ze zich dood drinken - P. H. Malmsten (Zweeds hoogleraar geneeskunde 1811-1883)

Le cognac, c'est la liqueur des dieux - Victor Hugo (1802-1885)

Beschreven cognacs
Cognac boeken
Plaats reactie

Terug naar “Daniel Bouju”