Cyril Ray - Cognac

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Ton
Beheerder
Beheerder
Berichten: 2162
Lid geworden op: za 09 okt 2010, 14:43
Locatie: Doorwerth
Contacteer:

Cyril Ray - Cognac

Bericht door Ton »

Auteur: Cyril Ray
Titel: Cognac
Uitgever: Peter Davies, London, 1973
aantal pagina's 171
ISBN: 432 12152 8
Ook uitgegeven bij: Rowman & Littlefield; 192p; ISBN-13: 9780812816174; 1973
en bij: Harrap; 171p; ISBN-10: 0245542825 (paperback); ISBN-10: 0245542493 (cased); 1985

Zeer informatief boek, geschreven door een historicus en bekend schrijver over wijnen. Serieuze aanpak. Ik heb het meegenomen op vakantie naar Portugal en het met veel plezier gelezen; het was moeilijk om het ’s avonds weer opzij te leggen.
Dit is één van de meest informatieve boeken die ik over Cognac heb gelezen, misschien nog wel meer dan Nicolas Faith of Paczensky. Toch is het na het lezen van Paczensky of Faith natuurlijk niet nodig ook nog dit boek te gaan lezen, tenzij je – zoals ik – gewoon alles over cognac wilt weten.
Een klein nadeel is vanzelfsprekend - het boek is uit 1973 - dat een en ander al weer een beetje gedateerd is. Sommige wetten zijn bijvoorbeeld veranderd.
En ook in dit boek staat af en toe een klein foutje, maar niet zodanig dat je je daaraan gaat ergeren.
Ray waagt zich in dit boek niet aan smaakbeschrijvingen of anderszins individuele waarderingen van merken of soorten.

Hoofdstukken:
0. Introductie
In de introduction gaat hij voornamelijk in op de redenen waarom hij deze keer gekozen heeft om een boek over cognac te gaan schrijven. Dit is misschien wel het minst interessante hoofdstuk, maar wel geschreven in typisch ‘British Style’ met veel gevoel voor onderkoeld sarcasme. Hij verantwoordt ook een aantal keuzes die hij gemaakt heeft.
1. The Heart of the Matter
Hierin wordt de historie van het destilleren tot aan de 14e eeuw behandeld; wel vrij beknopt.
2. The Place
Gaat over landschap, landsaard, volksaard, stadjes in Cognac; vrij uitgebreid.
3. The Spirit of the Place
In dit hoofdstuk gaat hij in op de historie van wijn in Cognac en de overgang van het maken van wijn naar het destilleren. Hij behandelt hier ook de grote namen in Cognac.
4. Observingly Distil It Out
Het destillatieproces zelf wordt in dit hoofdstuk beschreven. Hier komt ook de alambiek (destilleerketel) uitgebreid aan bod.
5. Vineyard and Vine
Gaat over wijn, de regio’s ofwel cru’s en het oogsten.
6. Heart of Oak
Hoofdstuk 6 gaat over de opslag in hout. In dit hoofdstuk worden ook de rollen beschreven zoals die zich ontwikkelden van wijngaardenier, middle man, handelaar en de grote huizen
7. ‘The Angels’ Share’
In dit 7 wordt het ‘rijpen’ verder toegelicht.
8. ‘… And Such Great Names As These’
Hier behandelt hij de cru’s en de huizen met elk hun eigenschappen wat betreft het blenden
9. The ‘Napoleon’ Legend
De Napoleon mythe wordt in dit ontkracht.
10. Cognac’s Cousins and In-laws
Gaat over de neefjes en nichtjes van cognac: de andere eau-de-vie’s
11. Golden in the Glass
Over bewaren van cognac in gesloten en open flessen en over glazen.
12. Yesterday - And Tomorrow
Hier behandelt hij nog wat politieke touwtrekkerij tussen de kleinere boeren (‘growers’) en de grote commerciële huizen in verleden en met een oog op de toekomst.
Appendix I: Extension of the delimited area
Appendix II: Comparative prices of wine for distillation
Appendx III: Sales of Cognac
Bibliographical note
Index
Bijlagen
Ray Cyril.jpg
Ray Cyril.jpg (6.26 KiB) 2543 keer bekeken
Gebruikersavatar
wouter
Cognac Connaisseur
Cognac Connaisseur
Berichten: 1253
Lid geworden op: za 16 jan 2010, 12:23
Locatie: Hoofddorp

Re: Cyril Ray - Cognac

Bericht door wouter »

Dit boek gaat mee op vakantie! ;-) De eerste indruk is zeer positief...
"If drinking Cognac is not allowed in heaven, then I shall not go.
Gebruikersavatar
Ton
Beheerder
Beheerder
Berichten: 2162
Lid geworden op: za 09 okt 2010, 14:43
Locatie: Doorwerth
Contacteer:

Re: Cyril Ray - Cognac

Bericht door Ton »

Moet je doen, gaat je zeker bevallen!
Waar ga je heen?
Plaats reactie

Terug naar “Boeken over Cognac”