Heb wat speurwerk verricht in de hoop wat meer helderheid te kunnen verkrijgen in deze verwarrende terminologie.
"Estate" is iets anders dan wijngaard of cru, het verwijst naar eigendom, bezit. "Estate" is geen gereglementeerde cognac-term en kan dus vrij gebruikt worden. Een Estate kan zich uitstrekken over meerdere wijngaarden uit meerdere cru’s. In het geval van ABK6 gaat het dan om Domaine du Maine Drilhon (Petite Champagne) en Domaine de chez Maillard (Fins Bois)
aanvulling, zie onder: en Châteaubernard (Grande Champagne). Theoretisch zou een “single estate” dus alle cru’s en vele wijngaarden kunnen omvatten, als je die allemaal in bezit hebt.
Daarmee is meteen duidelijk dat het geen kwaliteitsaanduiding is. Voor zover ik heb kunnen nagaan, komt de term oorspronkelijk uit de koffiewereld. Of het daar een kwaliteitsaanduiding is weet ik niet. Volgens mij wordt het ook in de whiskywereld gebruikt, waar ik ook niet in thuis ben.
ABK6Nederland maakt de claim:
ABK6Nederland schreef:Single Estate Cognac wil zeggen dat het volledige productieproces in eigen handen is van het bedrijf.
Dat wil zeggen, werk in de wijngaarden, oogst, wijnmaken, distilleren, rijping in vaten, blending proces, bottelen en de verkoop.
Aangezien dit in Cognac vrij uniek is (meestal gebeurt een onderdeel van het totale productieproces niet in eigen beheer) draagt dit domaine met trots de titel Single Estate Cognac. Natuurlijk helpt het ook wel mee in de strijd van marketing.
Hierbij lijken wat zaken door elkaar te gaan lopen. Als één Estate zo veel bezit kan omvatten, kan de distilleerderij in theorie dus ook in China staan. Hier lijkt gerefereerd te worden aan een term als “bouilleur de cru” een term die in de Franse agricultuur wel aan reglementen onderhevig is, zie het
ABC van cognac van Ton. En bouilleurs de cru zijn overigens niet zo zeldzaam als gesuggereerd wordt, kun je een flinke kast mee vullen
De gebruikte terminologie lijkt vooral een marketingmiddel te zijn. Net als de door ABK6 en Leyrat gebruikte termen “Grand Cru” (lijkt op Grande Champagne en premier cru, maar is het niet), “Pure single” (zijn er ook onzuivere?) “Fine cognac” (lijkt op Fine Champagne maar is het niet), “premium” en “elite”. Niets mis met marketing als je een product wilt verkopen, mits je het zuiver houdt.
Hiermee is natuurlijk nog helemaal niets gezegd over de kwaliteit van deze cognacs. Persoonlijk zal ik ze niet kopen, ze liggen buiten mijn primaire aandachtsgebied (namelijk bouilleurs de cru uit de Grande Champagne). Misschien kan meneer ABK6Nederland er enkele doneren voor een volgende forumproeverij, zodat we ons van de kwaliteit kunnen laten overtuigen?
Roland schreef:- Waar zit het verschil tussen ABK6, Leyrat, Le Réviseur ?
- Aangezien ze Single Estate "hanteren", kopen ze dus geen GC of PC in, en is het dus Fin Bois. Ook de Extra ?
Voor zover ik kan achterhalen is ABK6 een marriage van Fins Bois en Petite Champagne, komt Leyrat uit de Fins Bois en Le Réviseur uit de Petite Champagne. De laatste mag kwalitatief dus als de betere gezien worden.
(Opmerkingen, aanvullingen en correcties zijn zoals gewoonlijk meer dan welkom.)