De verrassing van de laatste forumproeverij: een cognac van uitsluitend Colombard druiven. In de wat oudere, duurdere cognacs wordt deze druivensoort regelmatig in kleinere hoeveelheden gebruikt. Daarnaast zijn er enkele producenten, zoals Château de Beaulon, die andere druiven dan de Ugni Blanc regelmatig gebruiken.
Op de proeverij beschreven we hem als volgt:
Lichte cognac, mooie neus, licht velpon, bloemig, zoet, narcis, rozijn, zacht, wat citrusachtig. Bijzondere smaak, niet goed thuis te brengen.
Tim en ik komen nu tot het volgende:
De kleur: Licht, strogeel
De geur: Mooie geur, fruitig, duidelijk citrus, noten, licht velpon, licht cederhout, varen.
We hebben lang zitten ruiken en peinzen om de karakteristieke geur, die we kennen van oudere cognacs te benoemen. We hebben besloten, dat het waarschijnlijk de colombard in oudere cognacs is, die we niet op een andere manier konden thuisbrengen.
De smaak: Apart, prettig, zoet (zoals alle Trijol-cognacs), rozijn, licht ceder.
De na-smaak: Vrij kort, passend bij de leeftijd.
Leeftijd: 4-5 jaar gerijpt
De herkomst: Grande Champagne
De prijs: € 42,80 bij Cognacnet
De prijs/kwaliteit verhouding: Prima!
Maxime Trijol - Colombard
- Hans
- Cognac Connaisseur
- Berichten: 2635
- Lid geworden op: do 04 mar 2010, 12:58
- Locatie: Alphen aan den Rijn
Maxime Trijol - Colombard
Als mensen wisten hoe gezond cognac is, zouden ze zich dood drinken - P. H. Malmsten (Zweeds hoogleraar geneeskunde 1811-1883)
Le cognac, c'est la liqueur des dieux - Victor Hugo (1802-1885)
Beschreven cognacs
Cognac boeken
Le cognac, c'est la liqueur des dieux - Victor Hugo (1802-1885)
Beschreven cognacs
Cognac boeken
Re: Maxime Trijol - Colombard
Koops pagina 44
...
Volgens Christian Thomas (Château de Beaulon) zijn de colombard en de montils goed in een mix van verschillende soorten cognac,
om een blend meer diepgang en smaak te geven. 'Vooral colombard is ongeschikt om er een single cognac van te maken.
Als je er te veel van gebruikt in een blend, overheerst de colombard de andere druivensoorten."
...
Volgens Christian Thomas (Château de Beaulon) zijn de colombard en de montils goed in een mix van verschillende soorten cognac,
om een blend meer diepgang en smaak te geven. 'Vooral colombard is ongeschikt om er een single cognac van te maken.
Als je er te veel van gebruikt in een blend, overheerst de colombard de andere druivensoorten."