Uitgave Het Spectrum, 1981
Wina Born wordt wel de moeder van de Nederlandse gastronomie genoemd. Met haar wekelijkse receptenrubriek in de Margriet heeft zij de culinaire horizon van Nederland absoluut verbreed.
Ze heeft vele boeken over gastronomie geschreven, twee over wijn en dit boekje over Cognac en Armagnac, dat tweedehands volop verkrijgbaar is.
Voor mensen die cognac boeken verzamelen is het een grappige aanwinst. Voor mensen die op zoek zijn naar informatie niet. De 49 pagina’s over cognac worden verlevendigd met veel plaatjes, dat is leuk. De informatie levert minder op. Een paar voorbeelden:
“Helaas, de folle blanche is bijna verdwenen – evenals de calombard (geen typefout mijnerzijds!) en ook de legendarische cognacs die uit haar geboren zijn moeten vrijwel zijn verdwenen, op een enkele fles in een particuliere verzameling na. Toch moeten er, zo heb ik mij laten vertellen, nog hier en daar in de Charentes kleine destillateurs zijn die nog altijd uitsluitend folle-blanche-wijnen in hun destilleerketel gieten. Maar vind hen maar eens!” (pagina 30)
Dat dat vinden niet zo'n probleem hoeft te zijn, wordt op dit forum op een aantal plaatsen duidelijk
“Er komen slechts heel sporadisch cognacs in de handel, die afkomstig zijn van één wijgaard. Het zijn curiosa van bepaalde firma’s die men zo hier en daarbij bepaalde restaurants in de Charentes of in Parijs kan krijgen, maar die bewijzen, dat een goede blending toch te prefereren is.” (pagina 44)
Ook deze "curiosa" zijn volop verkrijgbaar. Het grootste gedeelte van mijn verzameling bestaat er uit.
Alleen de zes grootste cognachuizen worden zeer kort besproken, waarbij de leeftijdsaanduidingen nogal wat opgepoetst zijn: VS van 5 jaar,VSOP’s van 15 jaar, Napoléons van 15-35 jaar, enzovoorts.
Achterin het boekje behandelt mevrouw Born dat waar ze goed in is: recepten met cognac en armagnac