Wat drink je vandaag of wat heb je gisteren gedronken...
Re: Wat drink je vandaag of wat heb je gisteren gedronken...
1988 Through The Grapevine "Vallein Tercinier" Single Barrel Cask Strength Fins Bois Cognac
The producer claimed: "This brandy is drawn entirely from one single cask distilled entirely in 1988 and never blended or reduced. It was bottled without additions, reduction, chillfiltration or correction of any kind."
This is a well-aged cognac for a Fins Bois; nevertheless, the fruit is quite lively. At 58.3% abv, the alcohol is not overpowering. A great bottle from a famous house.
The producer claimed: "This brandy is drawn entirely from one single cask distilled entirely in 1988 and never blended or reduced. It was bottled without additions, reduction, chillfiltration or correction of any kind."
This is a well-aged cognac for a Fins Bois; nevertheless, the fruit is quite lively. At 58.3% abv, the alcohol is not overpowering. A great bottle from a famous house.
Re: Wat drink je vandaag of wat heb je gisteren gedronken...
La Maison Du Whisky has indeed a very nice collection of extarordinairy cognacs, Vallein-Tercinier being one of them. Just a bit pricey for a thirty year old cognac.
Re: Wat drink je vandaag of wat heb je gisteren gedronken...
Definitely will keep them in mind next time I am ordering for special cognacs. Hope they ship to the US. Can't afford to do this all the time though. Last time I ordered a $129 bottle, and ended up paying nearly $100 in fees and shipping.
Re: Wat drink je vandaag of wat heb je gisteren gedronken...
Although I have to clarify, that particular purchase was with Cognatheque.
Re: Wat drink je vandaag of wat heb je gisteren gedronken...
De fles stond nog maar net in de kast, maar ik moest echt eens proeven: Bouju Brut de Fût 50 %. En dit is direct een schot in de roos. Echt helemaal mijn ding. Ik zal later nog eens een uitgebreidere notitie schrijven als de fles wat heeft kunnen 'rusten', maar wat mij onmiddellijk opviel was de geur en de smaak van walnoten. Dat en een hele sterke rancio. Die rancio wordt vooral op het einde behoorlijk dominant. Je kan het mss wat eenzijdig vinden, maar voor mij is dit top gewoon. Die 50 % proef je niet echt. Alles blijft heel zacht tot aan de afdronk. Ik heb al veel andere cognacs geproefd die veel meer een prikkelend en peperig gevoel hadden dan deze brut de fût. Super lekker gewoon.
"Le grand-père plante la vigne, son fils fait le vin. Son petit-fils saura pourquoi."
- Hans
- Cognac Connaisseur
- Berichten: 2634
- Lid geworden op: do 04 mar 2010, 12:58
- Locatie: Alphen aan den Rijn
Re: Wat drink je vandaag of wat heb je gisteren gedronken...
Helemaal mee eens, Johan, zoals je hier kunt lezenJohanB schreef:De fles stond nog maar net in de kast, maar ik moest echt eens proeven: Bouju Brut de Fût 50 %. En dit is direct een schot in de roos. Echt helemaal mijn ding. Ik zal later nog eens een uitgebreidere notitie schrijven als de fles wat heeft kunnen 'rusten', maar wat mij onmiddellijk opviel was de geur en de smaak van walnoten. Dat en een hele sterke rancio. Die rancio wordt vooral op het einde behoorlijk dominant. Je kan het mss wat eenzijdig vinden, maar voor mij is dit top gewoon. Die 50 % proef je niet echt. Alles blijft heel zacht tot aan de afdronk. Ik heb al veel andere cognacs geproefd die veel meer een prikkelend en peperig gevoel hadden dan deze brut de fût. Super lekker gewoon.
Als mensen wisten hoe gezond cognac is, zouden ze zich dood drinken - P. H. Malmsten (Zweeds hoogleraar geneeskunde 1811-1883)
Le cognac, c'est la liqueur des dieux - Victor Hugo (1802-1885)
Beschreven cognacs
Cognac boeken
Le cognac, c'est la liqueur des dieux - Victor Hugo (1802-1885)
Beschreven cognacs
Cognac boeken
Re: Wat drink je vandaag of wat heb je gisteren gedronken...
Maar dan blijven voor mij de volgende vragen:
Laat ik er ook even bij zeggen dat ik hier absoluut niet sceptisch wil zijn, maar ben er gewoon benieuwd naar.
- Wat is precies die rancio-smaak (ben me bewust van dit topic, maar dat maakt het voor mij niet makkelijker)?; en
Hoe weten we nou dat als de een beschrijft dat hij een duidelijke rancio-smaak proeft, dit voor de ander ook zo is?
Laat ik er ook even bij zeggen dat ik hier absoluut niet sceptisch wil zijn, maar ben er gewoon benieuwd naar.
Ipsa scientia potestas est
Mijn actuele collectie
Mijn actuele collectie
- Hans
- Cognac Connaisseur
- Berichten: 2634
- Lid geworden op: do 04 mar 2010, 12:58
- Locatie: Alphen aan den Rijn
Re: Wat drink je vandaag of wat heb je gisteren gedronken...
Eerlijk gezegd vind ik het verhaal uit 2010 van de vier stappen ook erg complex. Zelf vind ik de omschrijving van rancio van het BNIC nog het helderst:Roel schreef:Maar dan blijven voor mij de volgende vragen:
- Wat is precies die rancio-smaak (ben me bewust van dit topic, maar dat maakt het voor mij niet makkelijker)?;
Vochtig laaghout uit de herfst, champignon, noten-olie zijn dan de hoofdcomponenten.BNIC schreef:Rancio charentais
Le rancio se caractérise par des notes de sous-bois d’automne, de champignon, d’huile de noix…, arômes complexes et spécifiques, nés d’un long vieillissement en fût de chêne et dont l’intensité augmente au fil des ans.
In het algemeen blijft proeven persoonlijk en blijkt telkens weer op proeverijen, dat ervaren cognac-proevers flink van mening kunnen verschillen. Er is geen standaard. Dat gezegd hebbend is het ook een kwestie van veel doen. Tim en ik proeven vaak samen en pikken toch doorgaans wel dezelfde dingen eruit.Roel schreef: en
Hoe weten we nou dat als de een beschrijft dat hij een duidelijke rancio-smaak proeft, dit voor de ander ook zo is? [/list]
Zeker wel, naar mijn idee: laaghout en hout overlapt aardig.Roel schreef:En concreet voor de Bouju: Zit er een bepaalde overlap in de duidelijke houttonen van de Bouju en de ervaren rancio-smaak?

Met sceptisch zijn is niks mis. Volg vooral je eigen neus en smaak! Al dat proeven is ook wel enigszins met onzin omgeven (aldus degene met de meeste proefnotities op dit forumRoel schreef:Laat ik er ook even bij zeggen dat ik hier absoluut niet sceptisch wil zijn, maar ben er gewoon benieuwd naar.

Als mensen wisten hoe gezond cognac is, zouden ze zich dood drinken - P. H. Malmsten (Zweeds hoogleraar geneeskunde 1811-1883)
Le cognac, c'est la liqueur des dieux - Victor Hugo (1802-1885)
Beschreven cognacs
Cognac boeken
Le cognac, c'est la liqueur des dieux - Victor Hugo (1802-1885)
Beschreven cognacs
Cognac boeken
Re: Wat drink je vandaag of wat heb je gisteren gedronken...
Paul Beau la lignee de Samuel
Special day calls for a special bottle.
Merry Christmas everyone!!!
Special day calls for a special bottle.
Merry Christmas everyone!!!