21e forumproeverij; eindelijk kon het weer en wat een feest was het!

Alle in's en out's m.b.t. proeverijen en evenementen op Cognac-gebied!
Plaats reactie
Gebruikersavatar
EelcoA
volledige moderator
volledige moderator
Berichten: 438
Lid geworden op: wo 16 aug 2017, 15:49

21e forumproeverij; eindelijk kon het weer en wat een feest was het!

Bericht door EelcoA »

Na een hiatus van bijna 2 jaar (door het grote C-woord dat niet gebezigd mag worden) was het eindelijk zover, de 21e forumproeverij was eindelijk een feit!!!!

Wederom in Amersfoort in Alexander zijn mooie zaak voelde het al snel als vanouds. Met een groep van 9 oude bekenden en 1 nieuwe deelnemer (Nicolas, welkom!) was de groep overzichtelijk (maar daardoor niet minder gevarieerd).

Voor we begonnen stonden we even kort stil bij de overdracht van het beheer van het forum door Hans aan Ton en metgezellen. Helaas kon Ton er niet bij zijn deze keer. Daarom namen de overige moderatoren dit agendapunt graag waar. Hans werd uitgebreid bedankt voor al zijn goede zorgen en toewijding de afgelopen jaren om het forum netjes te houden en alle discussies in goede banen te leiden. Als bedankje werd aan Hans een cognacvondst van het forum dat inmiddels niet meer zomaar te verkrijgen is overhandigd.

Daarna kwamen we snel ter zake. Met nieuwe beheerders kwam er ook een kleine aanpassing in de opzet van deze forumproeverij. De cognacs werden dit keer in 3 groepjes van 3 cognacs blind geproefd. Hierdoor was het mogelijk om cognacs te vergelijken terwijl iedereen onbevooroordeeld zonder verwachting door een merk, mooie fles of leeftijd zich compleet op de smaak kon focussen.

Dit bleek toch wat harder werken dan gedacht. De eerste spontane reactie van een deelnemer was: 'nu wordt het ineens hard werken'. En dat bleek ook te kloppen, zonder het plezier weg te nemen overigens.

Na alle cognacs geproefd en besproken te hebben diende iedereen een top 3 door te geven, waarna de grote onthulling volgde. Dit leverde zoals altijd wat consternatie op.

De volgende 9 cognacs stonden op het programma:

Flight 1
Domaine d'Audeville Vielle Reserve
Een 30 jaar oude Grande Champagne van een kleine onbekende producent gevestigd in Malaville (tegenwoordig Bellevigne). Een aantal jaren aan door een forumlid aan huis gekocht voor ca 40 euro. Fruitige aanzet, strak. Perzikken, sinaasappel. Daarnaast flink wat hout, vooral eiken. Ook al wat rancio. Mooie strakke stijl, door sommigen net iets te veel hout in de smaak. Unaniem oordeel was dat dit een fantastische cognac is voor die prijs.

De la Motte Hors d' Age
Niet te verwarren met Logis de la Motte. Dit betreft een Petite Champagne die begin jaren 80 gebotteld is. Duidelijk oude stijl cognac, heel anders dan de eerste geproefde cognac. Zacht, vanille, kruidig (speculaas). Wat boterig. Smaak blijft even hangen maar vervliegd snel. Lijkt wat kracht kwijt door lange tijd in de fles, of zoals een forumlid het omschreef 'de foep is eruit'. Unaniem besluit was dat dit nog altijd beter is dan 'met de foef erin'.

A. de Fussigny Series Rare Fine Champagne Vieille Reserve
Een speciale uitgave van begin 90'er jaren. Fine Champagne. Zelfde oude stijl als de De la Motte maar iets meer in balans. Wat tabak en klein zoetje in de afdronk. Schatting is ca 40 kaar gerijpt. Blijft langer hangen dan de De la Motte en lijkt iets meer in balans.

Flight 2
Maxime Trijol Dry Collection No 1
Een speciale uitgave van Maxime Trijol. Betreft een 50-55 jaar oude Grande Champagne aan 43% alcohol. Licht van kleur. Duidelijke eerste Grande Champagne neus. Beete velpon en vanille. Ook wat kirsch. In de mond mooi geconcentreerd en clean. Tropisch fruit, hazelnoot, rancio. Werd erg goed bevonden.

Grosperrin Bons Bois 55 yo
Een bijzondere uitgave in kleine fles. Gebotteld in 1999, single harvest 1944. Erg oud voor een Bons Bois. In de neus heel open en fruitig met mooie florale tonen. Denk aan viooltjes. Smaak echter totaal anders. Scherp, veel hout. Door lange tijd in vat waxy (boenwas). Funky nasmaak. Moeilijk om blind in te schatten welke cru dit is. Niet helemaal in balans

Dielen's Cognac 50 years old
Private botteling van een inkoper/slijter in Venlo. Betreft een Grande Champagne geproduceerd door Prunier van begin 60'er jaren. Mooie oude GC in de neus. Wat hout, laurier. Erg subtiel. Ook wat thee (rooibos). Ook in de mond er zacht en veel balans. Weer laurier en wat zwarte thee. Werd geschat op 50-60 jaar oud. Veel positieve reacties.

Flight 3
Paul Beau La Lignee de Samuel
Topcognac van Paul Beau. Helaas is Paul Beau vorig jaar overleden. Kinderen zetten het huis niet voort. Aan huis is deze niet meer verkrijgbaar, ook in online webshops niet meer. Soms op veiling te krijgen maar prijzen gaan omhoog. Dit is blend van de jaren '30 en '50, Grande Champagne. Veel power in de neus. Mooi geïntegreerd, naast fruittonen ook hout en rancio. Erg mooie volle smaak. Blijft doorgaan, eindeloos. Hier werden we stil van. (Een uitgebreidere beschrijving van deze cognac vind je hier)

Peuchet & Cie Reserve de l'Heritiers
Een vrij onbekende botteling van handelshuis Peuchet. Door een forumlid in een slijter in Berlijn gevonden. Waarschijnlijk gebotteld in de jaren 60 of 70, zou 80 jaar oud moeten zijn geweest bij botteling. Erg donkere kleur, bijna cola. In de neus oude tonen (kruidig, eikenhout, wat vanille). Zelfs een beetje medicinaal (hoestsiroop). In de mond overheerst het hout. Ook wat karamel. Lijkt wat bijgezoet. Lichte OBE maar niet storend.

Fanny Fougerat Hors Serie Type 73
Als laatste een krachtpatser uit de Petite Champagne. Fanny Fougerat is een nieuw huis met wijngaarden in de Fins Bois en Borderies. Dit is een limited editie cask strenght cognac, waarschijnlijk uit 1973 aan 49% alcohol. Die alcohol ruik je gelijk maar overheerst niet. Duidelijk gestoofd fruit in de neus. Pruim. Ook wat hout. Vult de mond, blijft lang hangen. Licht bittertje in de afdronk.

Zoals gezegd, om volledige objectiviteit te waarborgen diende iedereen een persoonlijke top 3 te geven voordat de identiteit van de cognacs bekend werd gemaakt. En dit keer hadden we een aardig unicum. De nummer 1 bleek zowaar unaniem te zijn, dat is toch niet iets dat we vaak zien op forumproeverijen. Unaniem werd de (toen officieel nog onbekende) cognac nummer 7 als winnaar door de deelnemers gekozen. Dit bleek uiteindelijk, niet geheel verrassend voor een paar deelnemers, de Paul Beau te zijn. Wat een krachtpatser!

De uiteindelijke top 3 van de avond was als volgt:
1. Paul Beau La Lignee de Samuel
2. Fanny Fougerat Hors Serie Type 73
3. Dielen's 50 yo Grande Champagne (Prunier)

Tussendoor om de smaak te reinigen buiten gezamenlijk een mooie Pineau van Francois Peyrot gedronken en geproost hebben op eenieders en specifiek Ton zijn gezondheid. De hele avond werd weer begeleid door heerlijke kazen, waaronder de trouwe forumproeverij favorieten Achelse Blauwe en Oude Amelander. Voortaan kunnen we deze avonden wel bijna als cognac- en kaasproeverij gaan noemen.

Al met al een zeer geslaagde proeverij weer waar heel wat deelnemers met smart naar uitgekeken hadden en die alle verwachtingen meer dan waar wist te maken. Laten we met heel ons hart hopen dat we het oude ritme weer kunnen oppakken en minder lang hoeven te wachten op de 22e!!
Bijlagen
20220527_201553.jpg
20220527_223949.jpg
20220527_210711.jpg
Gebruikersavatar
Hans
Cognac Connaisseur
Cognac Connaisseur
Berichten: 2629
Lid geworden op: do 04 mar 2010, 12:58
Locatie: Alphen aan den Rijn

Re: 21e forumproeverij; eindelijk kon het weer en wat een feest was het!

Bericht door Hans »

Mooie beschrijving Eelco! Het was nog langer geleden: 2 1/2 jaar. De 20ste forumproeverij was op 15 november 2019. Deze 21ste is eerder 3 keer gecanceled!

Des te leuker om elkaar weer op deze manier te treffen, helaas zonder Ton. Maar dat gaan we de volgende keer rechtzetten. Ben blij met de mooie fles die ik overhandigd kreeg.

De nieuwe opzet is leuk. Blijft een lastige opgave, blind proeven. Ook voor de doorgewinterde cognacproever.

Indrukwekkende line-up weer. De nummers 1 t/m 3 kwamen precies overeen met de mijne. Wat een dijk van een Grande Champagne, de La Lignée de Samuel! Ben al naarstig op zoek, maar dat valt niet mee.

Hopelijk de 22ste proeverij in het najaar, maar mocht het C-woord weer roet in het eten gooien, dan in ieder geval in 2023!
Als mensen wisten hoe gezond cognac is, zouden ze zich dood drinken - P. H. Malmsten (Zweeds hoogleraar geneeskunde 1811-1883)

Le cognac, c'est la liqueur des dieux - Victor Hugo (1802-1885)

Beschreven cognacs
Cognac boeken
Gebruikersavatar
Ton
Beheerder
Beheerder
Berichten: 2078
Lid geworden op: za 09 okt 2010, 14:43
Locatie: Doorwerth
Contacteer:

Re: 21e forumproeverij; eindelijk kon het weer en wat een feest was het!

Bericht door Ton »

Mooi verslag Eelco, bijna alsof ik er bij was. Maar ik heb wel wat gemist. Nog nooit is er een cognac unaniem als eerste geëindigd.
Leuk overigens dat jullie nog aan me hebben gedacht!
Samuel Beau.jpg
Samuel Beau.jpg (66.97 KiB) 369 keer bekeken
(Een oude advertentie van Samuel Beau, leek me wel leuk om die er bij te plaatsen.)
harryjose123
Cognac XO
Cognac XO
Berichten: 152
Lid geworden op: ma 21 nov 2016, 21:24

Re: 21e forumproeverij; eindelijk kon het weer en wat een feest was het!

Bericht door harryjose123 »

Inderdaad Ton we vonden het jammer dat je er niet bij kon zijn want het was een hele gezellige en leerzame proeverij
die uitstekend verzorgd was .
Er waren prachtige cognacs en interessant was de blinde proeverij .
In de pauze hebben we genoten van een heerlijke pineau en samen met de pure chocolade ,nootjes en heerlijke kazen een
heel geslaagde proeverij !

Met dank aan de organisatie !
Gebruikersavatar
Roland
volledige moderator
volledige moderator
Berichten: 1709
Lid geworden op: wo 28 dec 2011, 23:21
Locatie: Belgium

Re: 21e forumproeverij; eindelijk kon het weer en wat een feest was het!

Bericht door Roland »

Inderdaad, wederom een zeer leuke avond.

Wij begonnen met een kleine hap (krieltjes, zalm en asperges) in De Faam, op 50 m van Alexander.
Zeer verzorgd, en smakelijk.

Daarna een blij weerzien bij Alexander.

Mooie, zeer uiteenlopende cognacs, oude bottelingen, verschillende cru's, met één unanieme winnaar.
Een nieuwe benadering. Blind proeven, in groepjes van 3.
Zeker voor herhaling vatbaar.

mvg,
RolanD
Plaats reactie

Terug naar “Proeverijen & Cognac-dates”