Verslag 25e jubileumproeverij forum

Alle in's en out's m.b.t. proeverijen en evenementen op Cognac-gebied!
Plaats reactie
Gebruikersavatar
EelcoA
volledige moderator
volledige moderator
Berichten: 463
Lid geworden op: wo 16 aug 2017, 15:49

Verslag 25e jubileumproeverij forum

Bericht door EelcoA »

Op vrijdag 24 mei 2024 heeft ons forum een nieuwe mijlpaal bereikt. Op die dag vond namelijk alweer onze 25e forumproeverij plaats. Met uitzondering van de coronatijd (wat lijkt die alweer ver weg) heeft sinds 2010 trouw tweemaal per jaar een proeverij onder forumleden plaatsgevonden (traditioneel in mei en november). De groep mag hebben gewisseld van proeverij tot proeverij, sommige deelnemers zijn gekomen en andere gegaan (en andere weer teruggekomen), maar onveranderd is dat de sfeer elke keer goed (en soms uitgelaten) is geweest.

Ook dit keer was onze host weer Wijnhuis Alexander in Amersfoort. Dit keer niet in de mooie winkel van Alexander zelf, maar in het jeugdhonk van zijn buurman achter de winkel. Die locatie heeft waarschijnlijk nog nooit zo'n erudiet gezelschap gekend (belegen van smaak, immer jong van geest).

De avond trapte eerder dan gewoonlijk af met een heerlijke Indonesische maaltijd bereid door Jurrien met bijpassende wijnen van Alexander, afgerond met koffie en een stukje spekkoek. En een kleine pre-tasting van 2 cognacs tussendoor. Veel dank Jurrien voor deze heerlijke start, namens ons allen ben je van harte welkom om vaker zulke initiatieven te nemen!

Op deze avond stonden 10 cognacs op programma, met een mooie verscheidenheid aan leeftijden, cru's en stijlen. Na een aantal gedragen toespraken en discussies over eenieders favorieten konden we daaraan beginnen. Hierbij een korte impressie:

1 Grafe Lecocq Hors d'Age VSOP (cru onbekend 40%) - Een botteling van een bekende wijnimporteur uit Namen. Bron onbekend. De leeftijdsaanduiding op het label is wat raadselachtig, een deel van het distillaat zou uit de jaren 60 van de vorige eeuw komen. We vonden dit een allemansvriend. Wat gestoofd fruit als pruim op de neus. In de smaak vooral zacht met leurier, eucalyptus, honing. Afdronk middellang
2 Du Frolet (Quintard Freres) XO Extra (Petite Champagne 40%) - Naam van het huis wordt gewijzigd in Quintard Freres. Thomas en Bastien produceren voor de Big 4 maar hebben ook een bescheiden range onder eigen naan. Deze zou 30 jaar plus moeten zijn, zonder toevoegingen. Deze is licht van kleur met en vrij cleane fruitige neus. Wat dieper volgt tropisch fruit (papaya of onrijpe mango) en hazelnoot. Ook een licht rokerige toets die mooi doorloopt in de smaak. Cleane lange afdronk.
3 Courvoisier XO Le Voyage De Napoleon (blend 40%) - Een travel exclusieve variant van hu XO, zou iets korter gerijpt zijn dan de regular. Deze heeft zoals verwacht wat vanille en karameltonen in de neus. Wat meer hout in de mond met daarnaast kruidige tonen van zoethout, laurier, kruidnagel en wat zoetigheid naar het einde (stroop?). Afdronk is middellang.

4 Domaine de Flaville Vieille Reserve Cognac (Borderies & Fins Bois 40%) - Een bouilleur de cru uit Dompierre sur Charente. Deze blend zou ca 18 jaar oud zijn.Deze heeft duidelijk fruitige en bloemige tonen omkadert met wat vanille. In de smaak een zoetje met tonen van kaneel en viooltjes. Daarnaast wat mentol. Zachte, fijn drinkbare cognac.
5 Sarrazin Cognac Hors d'Age Tres Veilles Reserves Familiales (Fins Bois 40%) - Sarrazin maakt al een aantal generaties cognac, gelegen in de fins bois. Deze cognac is aan huis gekocht en was de oudste beschikbare destijds. Dit is een oude stijl cognac die gedomineerd wordt door paddestoelen en sous bois. Daarnaast wat zoethout en zeker rancio. Mooi zacht en lang gedragen. Niet een duidelijke Fins Bois. Werd goed gewaardeerd.
6 Grosperrin Fins Bois 32 years (Fins Bois 42%) - Een van de oudere bottelingen van Grosperrin. Deze is koolstof gedateerd op 1968 en gebotteld in 2000. Lager op alcohol dan vaak gebruikelijk bij deze bottelaar. Zeer licht van kleur. Duidelijke Velpon op de neus. Daarnaast wat fruitigheid (perzik, peer). In de smaak duidelijk tropisch fruit met Papaya en Ananas. Mooie lange zachte afdronk.

7 Domaine des Tonneaux 635 Brut de Fut (Petite Champagne 45%) - Bijzondere botteling in kleine oplage. Zou meer dan 40 jaar oud moeten zijn en 3 generaties vertegenwoordig, verder niet heel veel over bekend. Deze is overwegend kruidig in de neus. Mooie diepe smaak met wat droppigheid, rancio, notigheid en een lichte olieachtige nasmaak die mooi lang aanhoudt. De meningen over deze cognac waren wat verdeeld, van echte fans tot anderen die deze niet heel bijzonder en te duur vonden.
8 Michel Forgeron Folle Blance 2007 (Grande Champagne 47%) - Leuke afwisseling van de Ugi Blanc, deze pure Folle Blanche van Forgeron. Duidelijke Folle Blanc tonen in de neus met abrikoos en wat grapefruit. Wat scherp en gesloten. In de smaak iets van kokos en verder veel geel gestoofd fruit. En vanille. Na een korte piek liep de smaak snel weg. Iets te jong nog, was het overwegende oordeel. Kan nog wel wat jaren op vat gebruiken.
9 JL Pasquet L'Esprit de Famille Le Cognac d' Elisabeth (Petite Champagne 46,3%) - Deze botteling is door Pasquet aangekocht bij La Grange du Bois. Helaas inmiddels zeer lastig te verkrijgen. Gedestilleerd in 1988. Deze is mooi intens met kruiden op de neus. Doet denken aan een oude Grande Champagne. Mooi mondvullend en krachtig maar alcohol overpowered nergens. Sous bois, eekhoorntjesbrood. Erg lange nasmaak. Erg mooie cognac!
10 Fanny Fougerat SIR Type 72 (Petite Champagne 47,8%) - De 5e botteling in de Hors Serie van FF, 50 jaar gerijpt en wat hoger op alcohol. Op de neus fruitig met jeneverbes en tonen van creme brulee. Veel power in de mond door hogere ABV. Duidelijke tonen van tabak en eikenhout. Daarnaast hazelnoten. Lange nasmaak.

Door alle gezelligheid waren we bijna vergeten onze vertrouwde top drietjes door te geven. Gelukkig op de valreep toch nog gelukt. Dankzij Ton kunnen we de eindstand van de avond ook nog opnemen in dit verslag.

De uiteindelijke top 3 van de avond was als volgt:
1. JL Pasquet L'Esprit de Famille Le Cognac d' Elisabeth (29 ptn)
2. Domaine des Tonneaux 635 Brut de Fut (12 ptn)
3. Fanny Fougerat SIR Type 72 (6 ptn)

De hele avond werd weer begeleid door heerlijke kazen, waaronder de trouwe forumproeverij favoriet Oude Amelander. Na de proeverij kwamen er nog een paar bijzondere flessen en testmonstertjes op tafel. Rond kwart over 12 was het dan echt tijd om de boel op te breken (helaas).

Kortom: het was weer genieten geblazen! Jurrien wederom veel dank voor de organisatie, Alexander voor het zijn van een fantastische host. Op naar de volgende 25! :-)
Bijlagen
1000011328.jpg
1000011327.jpg
1000011326.jpg
1000011325.jpg
1000011324.jpg
1000011323.jpg
1000011322.jpg
1000011321.jpg
1000011320.jpg
1000011319.jpg
1000011318.jpg
Gebruikersavatar
Hans
Cognac Connaisseur
Cognac Connaisseur
Berichten: 2635
Lid geworden op: do 04 mar 2010, 12:58
Locatie: Alphen aan den Rijn

Re: Verslag 25e jubileumproeverij forum

Bericht door Hans »

Mooi verslag, Eelco! Weinig aan toe te voegen, dan een herhaling van de complimenten voor de heerlijke maaltijd en de organisatie aan Jurrien!
Als mensen wisten hoe gezond cognac is, zouden ze zich dood drinken - P. H. Malmsten (Zweeds hoogleraar geneeskunde 1811-1883)

Le cognac, c'est la liqueur des dieux - Victor Hugo (1802-1885)

Beschreven cognacs
Cognac boeken
Gebruikersavatar
Ton
Beheerder
Beheerder
Berichten: 2164
Lid geworden op: za 09 okt 2010, 14:43
Locatie: Doorwerth
Contacteer:

Re: Verslag 25e jubileumproeverij forum

Bericht door Ton »

De avond begon al fantastisch met als aperitiefjes een Lheraud Cuvée 20 en een Logis de la Mothe zonder leeftijdsaanduiding. Beiden uitzonderlijk goed. De afsluiting mocht er ook wel zijn: Twee Mauxion's, een BB 1976 en een PC 1945!
Iedereen bedankt voor zijn inbreng, met name Jurrien voor de maaltijd en de organisatie!
Mooi verslag trouwens, Eelco.
Plaats reactie

Terug naar “Proeverijen & Cognac-dates”