Cognac-reis september 2025

Beschrijvingen van reizen naar de cognacstreek door forumleden, inspiratie voor een eigen trip!
Plaats reactie
Jurrien
Cognac Hors d'Age
Cognac Hors d'Age
Berichten: 312
Lid geworden op: wo 21 mei 2014, 18:36

Cognac-reis september 2025

Bericht door Jurrien »

Afgelopen dagen hebben enkele forumleden doorgebracht in de Charente Maritiem om enkele cognac huizen te bezoeken, culinaire ervaringen op te doen en interessante gesprekken te voeren over de goede zaken in het leven.

Maandag begon, middels traditiegetrouw, bij Guilhem Grosperrin. Axel heeft inmiddels het bedrijf verlaten en is meer de focus gaan leggen op haar artistieke ambities. Wij proefden verschillende cognacs van het vat en uit Damme Jeanne.
De lunch bij restaurant Graines et Garenne geannuleerd door uitlopen bezoek bij Guilhem. Informatieve conversatie en uitgebreide proeverij. Wat een verbluffende kwaliteit is daar aanwezig of het nu Bois Ordinaire, Bons Bois, Fins Bois, Borderies of Petite of Grand Champagne betreft. Super!

Even een snelle lunch. Heerlijke broodjes bij Matt’s Corner in Saintes, op advies van Guilhem.

Daarna Bégaud in de Fins Bois. Warm welkom en gastvrij bezoek. We proefden het gehele gamma van jong tot oud: Au-de-vie, VS, VSOP, XO 10 jaar, XO 20 jaar, XO Grand Pére Gabriel, Instant Rare (1957/59 aangevuld met jongere) en de Hors d’age (50, 60 en 70 jaar). De cognac kenmerkt zich door ouderling op oude vaten, is duidelijk waarneembaar in kleur en smaak

In de gehuurde Gite genoten van een Indische rijsttafel begeleid door heerlijke champagne en wijnen. Daarna een bescheiden cognac proeverij.

Dinsdag begon met een flits bezoek aan Frapin. Wij wilden de nieuwe XO proeven. In de shop stonden nog enkele interessante flessen. Om de smaak te beoordelen even snel naar de proefruimte. Wij proefden Cigar blend, Extra, 1998, XO Rudy Gobert.

Daarna een kort bezoekje aan Painturaud in Segonzac. Wij werden hartelijk ontvangen door Barbara, een hartelijke en vriendelijke dame. Wij konden alles proeven maar moesten ons beperken. 4 Brothers, Hors d’age, Generations en de Qattre. Lekker met eigen karakter en minder sticky dan in het verleden. De Generations was voor enkele van ons de hoogst gewaardeerde al was de Quatre ook heel goed maar de prijs-kwaliteitverhouding was minder goed.

Daarna naar Leopold Croizet. Hij produceert cognac van het Terroir Fins Bois. Wat een open en oprecht bezoek met marketingmanager, Leopold en diens vrouw. Na bezoek langs Wijngaarden met uitleg en alambiek volgde een uitgebreide proeverij. Wat een kwaliteit en passie bij deze mensen, dat proef je in hun cognac. Wij proefden: VS, VSOP, Napoleon, XO, Extra en Excellence. Wat een feest!
Allen goed maar afhankelijk van de leeftijd van de cognac en persoonlijke voorkeur bleek de oudere cognac de voorkeur genieten! Mijn absolute winnaar was de Excellence.

Even op adem komen bij La table de Joyce. Mooie kwaliteit eten in zeer ontspannen sfeer. Door het mooie weer lekker buiten op het terras. Goede kwaliteit eten tegen zeer schappelijke prijs.

Op naar Vignoble Egreteau, producent van Fins Bois en Borderies. Vrouw des huizes ontvangt ons hartelijk en staat erop dat we alles proeven: VS, VSOP, XO en Fathers Blend allen uit de Fins Bois. Goede kwaliteit tegen redelijke prijzen. Daarna proefden wij de Borderies bottelingen: 2012, 1995 en de 80-81 allen gebotteld in 2025. Mooie cognacs.

Door naar Lhéraud in Chateauneuf. Had geen bijzondere verwachtingen van dit bezoek door eerder bezoek aan dit huis. De verwachtingen zijn ruim, ruimschoots overtroffen. Alle facetten van de bedrijfsvoering zijn bezocht en toegelicht. Mevrouw Lhéraud was aan het werk en we hebben haar werkplek bezocht waar alle etiketten worden gekalligrafeerd. De rondleiding ademt de familiefilosofie in al haar facetten uit. De privékapel was het meest opmerkelijke. De proeverij was in de nieuwe showroom voor zakelijke klanten. Geen privé rondleidingen.
Wij proefden: armagnac 1954, Cuvee 20, GC 1973, PC 1978, BB 1976 en afsluitend een vieux Pineau uit 1962. De BB 1976 was een ieders favoriet.

Woensdag begon met een bezoek aan de wijngaarden van Delamain. We werden begeleid door Dominique Touteau, de voormalige cellar master. Hij gepensioneerd maar adviseert Charles Delamain nog steeds. Interessant om ook dit facet van de cognac productie te ervaren. Wat een kennis en passie heeft deze man!
Terug naar Jarnac. Rebecca Montgomery ontvangt ons en heeft drie cognacs ingeschonken welke wij proefden, aangevuld met een unieke fles van één van de forumleden. De geweldige line-up was als volgt: 1996, Ancestral 25.1, L’oiseau Rare en de Extra Vieille Petite Champagne geselecteerd door Freres Troisgros.

Een heerlijke lunch en wijnen genuttigd bij Poulpette in Cognac. Dit tegen een mooie prijs.

Bezoek aan Légier cognac Grande Champagne. Beperkt programma: Happy, VSOP en XO. Desalniettemin een geweldig bezoek door de huidige eigenaresse. Passie, kennis, visie en deskundigheid spreidt zij ten tonele tijdens het bezoeken van alle facetten van cognac maken. Van druif tot cognac. Wetenswaardigheid is dat zij naast de welbekende Ugni Blanc ook nog het oude druivenras Monbadon verbouwen. Daarnaast oogsten zij de druiven vrij laat: als ze lekker smaken wordt er pas geoogst. De passie en vakmanschap proef je in haar cognac terug. Wat een mooi persoonlijk verhaal.

Donderdag de laatste twee bezoeken. We beginnen bij Guy Pinard, producent van Fins Bois cognac, bier en whisky. Biologisch gecertificeerd vanaf 1969. Het gesprek kwam moeizaam op gang maar alle vragen werden zorgvuldig en gedetailleerd beantwoord. Gaandeweg, tijdens het bezoeken van de bierbrouwerij, grondstoffen voorraad, Whisky kelder (liefhebbers hebben uit het vat geproefd) en de cognac kelder. Onze geïnteresseerde vragen en enthousiasme werden beloond met een enorme enthousiaste respons en gastvrijheid. Wij proefden verschillende jaargangen direct uit het vat (2020, 2005, 1988, 1986). Waaronder het geboorte jaar van de jongsten van de groep :-). In de ontvangstruimte proefden wij vervolgens de XO Folle Blanche (2010, veertien jaar oud), XO Folle Blanche Bar Doras (2007, 12 jaar oud), XO 30 jaar oud en de reeds uitverkochte vintage 1979.

Lunch gebruikten wij bij Gueuleton Segonzac. Een welbekende gast vergezelde ons, Simon Goode. De lunch was eend geroosterd op karkas. Wat een delicatesse. De vegetariërs onder ons een mooie salade met kaas. De geselecteerde wijn was een perfecte match met de eend.

Op naar ons laatste bezoek van deze reis, Tessendier & Fils. Wij werden hartelijk ontvangen door de jongste generatie in het bedrijf. Hij vertelde open over het bedrijf en de problemen in de markt als gevolg van de geopolitieke spanningen. Vele bedrijven hebben mensen moeten ontslaan en helaas Tessendier ook.
We zijn in kelders geweest waar rum, brandy, whisky en cognac. Bijna vanzelfsprekend mochten we van de verschillende spirits direct uit verschillende vaten proeven.
In het proeflokaal werd geproefd uit flessen. Ik benoem alleen de geproefde Cognac (maar weet dat er ook Gin en Wodka is geproefd). De geproefde cognacs zijn: XO, XO Blossom (Borderies), XO Cigar Blend en de vintage 1973 PC.
Gebruikersavatar
Hans
Cognac Connaisseur
Cognac Connaisseur
Berichten: 2637
Lid geworden op: do 04 mar 2010, 12:58
Locatie: Alphen aan den Rijn

Re: Cognac-reis september 2025

Bericht door Hans »

Mooi uitgebreid verslag van een zeer geslaagde reis, zo te lezen!
Als mensen wisten hoe gezond cognac is, zouden ze zich dood drinken - P. H. Malmsten (Zweeds hoogleraar geneeskunde 1811-1883)

Le cognac, c'est la liqueur des dieux - Victor Hugo (1802-1885)

Beschreven cognacs
Cognac boeken
Gebruikersavatar
Bob
Cognac VS
Cognac VS
Berichten: 13
Lid geworden op: vr 13 jun 2025, 20:41
Locatie: Twente
Contacteer:

Re: Cognac-reis september 2025

Bericht door Bob »

Mooi verhaal hoor, en zo te lezen veel moois gezien, interessants geleerd en lekkers geproefd!
JohanVdd
Cognac XO
Cognac XO
Berichten: 50
Lid geworden op: vr 17 jan 2020, 07:38

Re: Cognac-reis september 2025

Bericht door JohanVdd »

Prachtig verslag. Altijd leuk om inspiratie op te doen.
Gebruikersavatar
EelcoA
volledige moderator
volledige moderator
Berichten: 470
Lid geworden op: wo 16 aug 2017, 15:49

Re: Cognac-reis september 2025

Bericht door EelcoA »

Het was weer een groot feest. Grosperrin en Delamain vanouds goed. Enorm hoge kwaliteit, uiteraard dito prijsstelling.

Van de voor mij nieuwe bezoeken sprongen Leopold Croizet en Guy Pinard er echt uit. Allebei namen enorm de tijd en beantwoorden alle vragen. Ook mochten we alles proeven. Er was mega veel passie en kennis. Bij beiden voelde je dat ze blij waren met zulke erudiete gasten... :-)

Lheraud was bijzonder. Deuren gingen open die anders meestal gesloten blijven. De blokhut met Welness en de kapel met de nog lege marmeren kisten waren eeeeh bijzonder en nogal luguber. Ieder zo zijn stijl zeg maar..

Ook de kleinere huizen lieten zich van de beste kant zien. Erg gastvrij, mooie bedrijven. Cognacs prima maar minder uitzonderlijk.

Kwa eten was Poulpette de beste. Zowel kwaliteit als sfeer. En heerlijke Rhone wijnen (St Joseph en Crozes-Hermitage in ons geval). Gueuleton was een positieve verrassing. Nog wat goede tips voor restaurants voor de volgende keer gekregen.

Al met al een heerlijke balans van proeven, eten en gezelligheid!
Plaats reactie

Terug naar “Reizen naar de Charente, de cognacstreek”