Naar mijn idee is deze prijsstijging het gevolg van de instortende oogsten, doordat de wijngaarden vanaf 1872 aangetast werden door de phylloxera. Het gaat dan niet zozeer om uit de markt prijzen, als wel om oplopende prijzen als gevolg van (voorziene) schaarste.eurotail schreef:Misschien trouwens wel de oorzaak gevonden waarom Cognac eind 19e eeuw haar positie aan Whisky verloor (en nimmer terugvond): uit oude douane verslagen blijkt dat de prijs van Cognac tussen 1882 en 1893 met gemiddeld 1000% per hectoliter was gestegen, dit terwijl de prijsstijging tussen 1832-1882 gemiddeld 300% steeg (voorbeeld: GC werd in 1832 voor 80 FFR/hectoliter verkocht, in 1882 voor 270 FFR/hectoliter terwijl in 1893 de prijs maar liefst 2500 FFR/hectoliter bedroeg). Ben nog bezig om de inflatie destijds op deze cijfers los te laten maar gesteld mag worden dat Cognac zich in het laatste decennium van de 19e eeuw blijkbaar uit de markt heeft geprijst. Zou dit dan de reden zijn ? Graag ontvang ik commentaar op deze hypothese.
Dus: phylloxera --> mislukte oogsten --> schaarste (en voorziene schaarste in de toekomst) --> oplopende prijzen
en
Schaarste + oplopende prijzen --> markt gaat op zoek naar alternatief = whisky