De familie Bouju produceert cognac vanaf 1805, in St. Preuil ten zuidwesten van Ségonzac. De wijngaarden omvatten nu zo’n 20 hectare.
Axel en Bibiana Behrendt noemen Daniel Bouju een compromisloze traditionalist en fanaat voor kwaliteit. Als voorbeeld noemen zij, dat hij het engelendeel dat tijdens de rijping op vat verdampt, niet vervangt door jong destillaat (zoals gebruikelijk) maar door cognac van dezelfde leeftijd.
De cognacs van Bouju zijn karakteristiek van smaak en heel herkenbaar. Hout domineert.
“Cognac vraagt om tannine” tekent
Reinier Koops uit zijn mond op.
In
mijn cognacboeken wordt Daniel Bouju maar door een paar auteurs vermeld.
Mac. A. Andrew en
von Paczensky noemen hem zonder beschrijving,
Axel en Bibiana Behrendt en
Reinier Koops wijden een hoofdstukje aan hem.
- BoujuRoyaletiket.JPG (51.73 KiB) 6343 keer bekeken
De Royal 60% Brut de fût wordt op
de website van Bouju vermeld bij de Cognacs d’Exception.
Met de hulp van Marc (zeesting) een paar flessen van deze bijzondere cognac in België gekocht. Al weer enkele jaren geleden, dat ik hem voor het eerst geproefd heb. Had hem echter nog nooit fatsoenlijk beschreven. Dat gaan we nu goed maken.
De volgende proefnotities gevonden:
Daniel Bouju zelf:
- BoujuRoyal.JPG (37.43 KiB) 6346 keer bekeken
Wouter op cognacreview schreef:
De kleur: zeer donker roodbruin.
De geur: houterig, walnoten en lichte alcohol geur. Minder complex doordat er minder plaats is voor de geuren.
De smaak: tamelijk zacht begin (het alcoholpercentage valt mee), houterig, droog, iets wrang door de taninnes. Tevens iets van leer en tabak smaken te herkennen.
De na-smaak: zeer lange na-smaak, het hogere alcoholpercentage merk je wel…
De leeftijd: 15 jaar gerijpt, goed voor de aanduiding XO.
De herkomst: 100% Grande Champagne Cognac.
De prijs: 50 euro.
De prijs/kwaliteit verhouding: een 8.
Enkele eerdere reacties op het cognac forum:
Jurrit schreef:
Ik kreeg deze cognac op de proeverij een positieve indruk.
Erg donker van kleur en licht tranend in het glas.
Voor een cognac met een alcoholpercentage van 60 %, heel toegankelijk.
In het vergelijk met b.v. de Francois Peyrots, die toch al vrij zoet zijn, deed met deze wel denken aan een flesje Natterman
Toch zal ik deze fles aan mij collectie gaan toevoegen.
Het druppie water in de cognac toevoegen lijkt me leuk om in mijn kennisenkring te laten zien en hun er op wijzen wat voor smaakgevolgen dat heeft.
gertcognac schreef:Royal Brut de fût 60%, dass nog eens een lekkere getränk zeg
Tim en ik komen tot het volgende:
De kleur: zeer donker amber
De geur: mooie, krachtige, complexe geur. Velpon, abrikoos, vleugje anjer, vleugje viool, zwarte aalbes, cederhout, paddestoel, eikenmos, appelflap
(de volgende ochtend ademt het glas een sterke fresia-geur)
De smaak: kortdurend scherp en direkt zeer krachtig als eerste indruk in de mond. Warm, aards, diep en vol. Leer, tabak, hout domineert. Mooie rancio. Gloeit op een prettige manier in de mond.
De na-smaak: zeer, zeer lang, door de tannines en de 60%
Leeftijd: 15 jaar gerijpt op Limousin-eiken met grove en middelgrove nerf.
De herkomst: Grande Champagne
De prijs: €53,75 bij
de Wijnkelder in Kluisbergen (met dank aan Marc)
De prijs/kwaliteit verhouding: Zeer, zeer goed, maar wij zijn hier nogal lyrisch over. Niet voor iedereen: de Royal is een niet echt toegankelijke, vrij ruwe cognac. Diep, zwaar, krachtig. Als je van fluweel op de tong houdt kun je deze beter laten staan.