Bezoek aan Guillon-Painturaud 2012
Bezoek aan Guillon-Painturaud 2012
Deze onderneming in Biard, vlakbij Segonzac, wordt tegenwoordig gerund door de dochter van Jean-Pierre Guillon, Line. Na een tijdlang met vader de zaak gerund te hebben, doet ze het nu zelfstandig.
Ze is vigneron indépendant en bezit 17 Ha in de Grande Champagne. Ze verkopen hun eigen cognacs sinds de beginjaren 70. Hun vieille pineaux rouge heeft al enkele jaren een eervolle vermelding in een gids (ik dacht de Guide Hachette) en de VSOP cognac heeft ook al enkele prijzen gewonnen.
Naast de VSOP voeren ze een Réserve, een Vieille Réserve, Hors ‘d Age en een Renaissance.
Wat ik nog niet eerder had gezien: ze storten de druiven na de oogst door een luik in de vloer, waarvandaan het omhoog gepompt wordt naar de pers, die ook een schommelbeweging heeft om de druiven gelijkmatiger te kunnen kneuzen.
Ik heb de Hors d'Age gekocht (70 euro) en zal daar later wel een proefnotitie van maken.
Ze is getrouwd met een man die een antiquair zaak heeft en die zich verder niet met de business bemoeit.Ze is vigneron indépendant en bezit 17 Ha in de Grande Champagne. Ze verkopen hun eigen cognacs sinds de beginjaren 70. Hun vieille pineaux rouge heeft al enkele jaren een eervolle vermelding in een gids (ik dacht de Guide Hachette) en de VSOP cognac heeft ook al enkele prijzen gewonnen.
Naast de VSOP voeren ze een Réserve, een Vieille Réserve, Hors ‘d Age en een Renaissance.
Wat ik nog niet eerder had gezien: ze storten de druiven na de oogst door een luik in de vloer, waarvandaan het omhoog gepompt wordt naar de pers, die ook een schommelbeweging heeft om de druiven gelijkmatiger te kunnen kneuzen.
Ik heb de Hors d'Age gekocht (70 euro) en zal daar later wel een proefnotitie van maken.
Laatst gewijzigd door Ton op za 11 aug 2012, 16:07, 1 keer totaal gewijzigd.
Re: Bezoek aan Guillon-Painturaud
Ton,
Heb je al geproefd? Ik sta letterlijk aan de vooravond van mijn vertrek richting Charante. Ik lees nog wel van ginder uit, dus doe eens een slokje.
Bart
Heb je al geproefd? Ik sta letterlijk aan de vooravond van mijn vertrek richting Charante. Ik lees nog wel van ginder uit, dus doe eens een slokje.

Bart
Re: Bezoek aan Guillon-Painturaud
In de posting van mijn bezoek aan Guillon-Painturaud (zie hierboven) heb ik beloofd een proefnotitie te maken van de Hors d’Age.
Guillon-painturaud heeft 5 kwaliteiten, waarvan er vier eigenlijk vintages zijn, maar omdat ze zich hierop niet laten controleren door ‘het bureau’, mogen ze dat niet op hun etiketten vermelden.
VSOP, ongeveer 5 jaar oud
Réserve, 10 jaar
Vieille Réserve, 20 jaar
Hors d Age, 30 jaar
Renaissance, 40 jaar.
Ik heb ter plekke de Renaissance ook geproefd, maar omdat deze mijn budget te boven ging heb ik de Hors d’Age gekocht. Achteraf heb ik daar wel spijt van, want de Renaissance was erg lekker, mooi vol, rond, zacht en complex.
De Hors d’Age:
Kleur: topaas.
Geur: appel, kruiden
Smaak: hout, kruiden, leer, wat scherp/bijterig, klein bijsmaakje.
Leeftijd: 30 jaar
Cru: Grande Champagne
Druiven: ugni-blanc
Alc: 40%.
Prijs 70 euro.
Redelijke cognac. Ik zou graag eens eenzelfde willen proeven die in een ander jaar is gemaakt. Ben benieuwd of dat bijsmaakje dan misschien afwezig is. Dan zou het een prima cognac zijn. (maar zie ook mijn posting hieronder!)
Guillon-painturaud heeft 5 kwaliteiten, waarvan er vier eigenlijk vintages zijn, maar omdat ze zich hierop niet laten controleren door ‘het bureau’, mogen ze dat niet op hun etiketten vermelden.
VSOP, ongeveer 5 jaar oud
Réserve, 10 jaar
Vieille Réserve, 20 jaar
Hors d Age, 30 jaar
Renaissance, 40 jaar.
Ik heb ter plekke de Renaissance ook geproefd, maar omdat deze mijn budget te boven ging heb ik de Hors d’Age gekocht. Achteraf heb ik daar wel spijt van, want de Renaissance was erg lekker, mooi vol, rond, zacht en complex.
De Hors d’Age:
Kleur: topaas.
Geur: appel, kruiden
Smaak: hout, kruiden, leer, wat scherp/bijterig, klein bijsmaakje.
Leeftijd: 30 jaar
Cru: Grande Champagne
Druiven: ugni-blanc
Alc: 40%.
Prijs 70 euro.
Redelijke cognac. Ik zou graag eens eenzelfde willen proeven die in een ander jaar is gemaakt. Ben benieuwd of dat bijsmaakje dan misschien afwezig is. Dan zou het een prima cognac zijn. (maar zie ook mijn posting hieronder!)
Laatst gewijzigd door Ton op ma 10 dec 2012, 21:14, 1 keer totaal gewijzigd.
Re: Bezoek aan Guillon-Painturaud
Inmiddels is deze fles al enige tijd open en ongeveer voor de helft op.
De tijd heeft zijn werk gedaan: het scherpe randje is helemaal verdwenen en ook de bijsmaak die er eerst was, is nu helemaal weg.
Prachtige smaak: vanille, chocola, appel, kruiden.
De fles is zijn prijs nu meer dan waard.
Hebben jullie ook wel eens die ervaring, dat een cognac van smaak verandert als hij een tijdje open heeft gestaan?
De tijd heeft zijn werk gedaan: het scherpe randje is helemaal verdwenen en ook de bijsmaak die er eerst was, is nu helemaal weg.
Prachtige smaak: vanille, chocola, appel, kruiden.
De fles is zijn prijs nu meer dan waard.
Hebben jullie ook wel eens die ervaring, dat een cognac van smaak verandert als hij een tijdje open heeft gestaan?
Re: Bezoek aan Guillon-Painturaud
Geen idee.Ton schreef: Hebben jullie ook wel eens die ervaring, dat een cognac van smaak verandert als hij een tijdje open heeft gestaan?
Wanneer ik een fles open, is ze een week later leeg.

- Hans
- Cognac Connaisseur
- Berichten: 2634
- Lid geworden op: do 04 mar 2010, 12:58
- Locatie: Alphen aan den Rijn
Re: Bezoek aan Guillon-Painturaud
Ja, dat herken ik wel. Hoewel ik ook wel eens aan de consistentie van mijn eigen smaak twijfel. Soms wordt de cognac wat vlak, soms gaat een wat scherp randje eraf, bijvoorbeeld bij de Hors d'Age van Paul BeauTon schreef:Hebben jullie ook wel eens die ervaring, dat een cognac van smaak verandert als hij een tijdje open heeft gestaan?
Kwestie van meerdere flessen tegelijk open hebbenRoland schreef:Wanneer ik een fles open, is ze een week later leeg.

Als mensen wisten hoe gezond cognac is, zouden ze zich dood drinken - P. H. Malmsten (Zweeds hoogleraar geneeskunde 1811-1883)
Le cognac, c'est la liqueur des dieux - Victor Hugo (1802-1885)
Beschreven cognacs
Cognac boeken
Le cognac, c'est la liqueur des dieux - Victor Hugo (1802-1885)
Beschreven cognacs
Cognac boeken
Re: Bezoek aan Guillon-Painturaud
Kwalitatief staan jullie flessen een stuk hoger aangeschreven, dan de flessen die ik de laatste maanden geledigd heb :Hans schreef: Kwestie van meerdere flessen tegelijk open hebben
Gautier VS
Otard VSOP
Rémy Martin Mature Cask Finish
Rémy Martin : Coeur de Cognac
Camus XO Elegance
en zojuist geöpend :
Martell Noblige
Maar, een bekend voetballer zei ooit :
Ieder nadeel heeft z'n voordeel...
Het voordeel is, dat mijn collectie er kwalitatief enkel maar "beter" van wordt.

Re: Bezoek aan Guillon-Painturaud
Gautier VS? Hoe heb je die gedronken? Puur?
en....?
en....?
Re: Bezoek aan Guillon-Painturaud
Puur.Ton schreef:Gautier VS? Hoe heb je die gedronken? Puur?
en....?
Uiteraard is het verschil tussen een jonge (VS) en een oudere ( XO...Hors d'Age) ontzettend groot.
Eénmaal je de "oudere" geproefd hebt, wil je eigenlijk geen VS meer.
Maar, jammerlijk genoeg heb ik nog veel te veel VS en VSOP staan.
Deze wil ik -voornamelijk in barre wintertijden- eerst "verminderen".
Maar ik tracht het positief te benaderen.
Er bestaan strengere "straffen"...

Re: Bezoek aan Guillon-Painturaud
Hm... ik weet het nog zo net niet.Roland schreef:Er bestaan strengere "straffen"...