Pagina 1 van 1

Château de Beaulon, Folle Blanche, Folignan

Geplaatst: za 17 aug 2013, 09:13
door Hans
Reactie op een vraag van Jeroen (bij mijn collectie), voor het overzicht van het forum in deze rubriek geplaatst:
JeroenPeek schreef:Het huis Château de Beaulon ken ik niet.
Dan is het advies simpel: leren kennen ;) Absolute aanrader. Zij gebruiken ook de Montils en Colombard druif meer dan anderen. Een kennismaking met Château de Beaulon kun je prima combineren met je volgende vraag:
JeroenPeek schreef:Maar wat me opvalt is dat er 3 bij staan die de druif folle blanche gebruiken. Staan ze daar bekend om ? Aangezien ik nieuwsgierig ben naar de folle blanche, kan je me daar wat meer over vertellen en misschien iets adviseren ?
Je zou kunnen beginnen met de Château de Beaulon VSOP Folle Blanche (voorheen 7 ans). Een uitstekende cognac met een prima prijs/kwaliteit verhouding, zoals je in de reviews kunt lezen. Naar mijn idee geeft deze cognac een goed beeld van de karakteristieke Folle Blanche geur en smaak.

De Folle Blanche was de meest gebruikte druivensoort voor de phylloxera crisis rond 1870. Geeft een frisse geur (m.n. geranium) en smaak en meer complexiteit. Er zijn enkele producenten die cognacs maken uitsluitend uit Folle Blanche, zoals Godet, Beaulon dus en recent Raymond Ragnaud, ook een aanrader trouwens en nog te koop. Ben zelf een Grande Champagne en Folle Blanche liefhebber en deze cognac combineert beiden. Bij veel producenten vind je een klein percentage Folle Blanche in hun duurdere cognacs, voor de complexiteit.

Overigens, ter relativering: op de proeverij ter gelegenheid van Rolands 50ste verjaardag kwam de Florilège van Ragnaud -Sabourin als beste uit de blind-proeverij. Geen van de aanwezige (toch vrij ervaren) proevers pikte de Folle Blanche eruit. ;)

De Folle Blanche is een kwetsbare druif, die een onregelmatige opbrengst geeft. De meest gebruikte druif, de Ugni Blanc, is veel robuuster. Inmiddels is er een nieuwe soort, de Folignan, kruising tussen de Folle Blanche en de Ugni Blanc. Maar er zijn ons nog geen cognacs bekend op basis daarvan, kwestie van tijd. Een recente uitwisseling daarover vind je hier. Degene die de eerste Folignan-cognac aanbrengt wacht eeuwigdurende roem op het forum. :D

Re: Château de Beaulon, Folle Blanche, Folignan

Geplaatst: za 17 aug 2013, 13:54
door Roland
Hans schreef:....De Folle Blanche is een kwetsbare druif, die een onregelmatige opbrengst geeft. De meest gebruikte druif, de Ugni Blanc, is veel robuuster.
Inmiddels is er een nieuwe soort, de Folignan, kruising tussen de Folle Blanche en de Ugni Blanc. Maar er zijn ons nog geen cognacs bekend op basis daarvan, kwestie van tijd. Een recente uitwisseling daarover vind je hier. Degene die de eerste Folignan-cognac aanbrengt wacht eeuwigdurende roem op het forum. :D
In 2007/2008 heeft Frapin 30 hectare nieuw beplant met de follignan.
Op dit ogenblik kunnen ze bij Frapin er nog weinig over vertellen.
We moeten nog 5 à 10 jaren geduld hebben.

Ik ben benieuwd om ze een cognac op de markt gaan brengen met 100 % follignan.
Tot op heden heb ik ook nog geen 100% Colombard, of 100% montils tegengekomen.

Re: Château de Beaulon, Folle Blanche, Folignan

Geplaatst: za 17 aug 2013, 20:50
door Hans
Roland schreef:Ik ben benieuwd om ze een cognac op de markt gaan brengen met 100 % follignan.
Tot op heden heb ik ook nog geen 100% Colombard, of 100% montils tegengekomen.
Het is ook de vraag of de Folignan daarvoor geschikt is, dat zal de tijd leren. Colombard en Montils lenen zich daar in ieder geval minder voor.

Re: Château de Beaulon, Folle Blanche, Folignan

Geplaatst: zo 18 aug 2013, 11:10
door Hans
Hans schreef:Het is ook de vraag of de Folignan daarvoor geschikt is, dat zal de tijd leren. Colombard en Montils lenen zich daar in ieder geval minder voor.
Nog even gecheckt met de toepasselijke wettelijke regels. De folignan mag ten hoogste 10% van de marriage uitmaken.
Décret no 2011-685 du 16 juin 2011 relatif à l’appellation d’origine contrôlée « Cognac » ou « Eau-de-vie de Cognac » ou « Eau-de-vie des Charentes », p.25 schreef:D. – Description de la méthode d’obtention
1o Encépagement :
Les vins destinés à l’élaboration des eaux-de-vie sont issus des cépages suivants :
– colombard B, folle blanche B, montils B, sémillon B, ugni blanc B ;
– folignan B, représentant au maximum 10 % de l’encépagement.