Cognacnet.eu en hoe gaat het nu (deel 1)
Geplaatst: za 29 mei 2010, 17:48
Liefhebbers,
Zoals Wouter voorstelde zal ik julie hier op de hoogte houden van onze vorderingen.
Zoals ik in even voorstellen al melde zijn we terug van een toffe reis naar de Charente we hebben daar een aantal producenten bezocht en serieus zaken gedaan.
Als eerste waren we op bezoek bij een producent in de Petite Champagne bij deze mensen komen we al jaren over de vloer, recent is dit bedrijf overgegaan in de handen van de kleinkinderen, die met hun tijd mee willen gaan.
Het was een leerzaam en leuk bezoek hun cognac is erg donker van kleur ( en van een uitstekende kwaliteit) en wij gingen er vanuit dat dit een gevolg was van toegevoegde caramel.
De reactie was er een van; oké, kom maar mee dan wij op weg naar de kelders onderwijl een heel gesprek over ons idee van de caramel dit was volgens de maker absoluut niet het geval hun cognac had de donkere kleur en geur al van zichzelf.
Eenmaal tussen de vaten werd er een stop van een vat 4 jaar oude eau de vie gehaald en konden de heren met de neus aan het werk: alsof je boven een toffee fabriek hing wat een caramelgeur uiteraard werd er nog een glas getapt en de inhoud had al wat meer kleur.
Hierna dezelfde procedure nog een aantal malen met andere vaten herhaald er lag kloek vat met een 60 jaar oude cognac te rijpen de geur was hier veel minder sterk de smaak wel al heel goed.
Van deze producent gaan we een aantal kwaliteiten inkopen op voorwaarde dat we op tijd een nummer van de douane verkrijgen om in te kunnen voeren.
Nadat we nog een aantal huizen hebben bezocht en veel voor ons nieuwe cognac hadden geproefd ( Ja het is echt hard werken!!) zijn we op bezoek gegaan bij een producent in de Fine Bois ook deze man kennen we al een tijdje hij heeft een mooi assortiment met o.a. een voortreffelijke 50 jaar oude een mooie sigaar cognac. Daar raakten we in gesprek over de verschillende manieren van distileren het duizelde ons behoorlijk nooit geweten dat er zoveel factoren zijn die het distilaat beinvloeden, ik heb altijd gedacht hoe hoger het alc. percentage des te minder smaak.
De Pineau is ook echt lekker de witte lekker fris hij heeft uiteraard verschillende kwaliteiten we bestellen de witte en een aantal flessen cognac op dezelfde voorwaarde.
Als derde is leuk om te noemen een heel kleine producent die normaal heel weing op fles doet eigenlijk alleen voor familie en vrienden en mensen uit de buurt zoals wij.
Een paar maand geleden vroeg we hem of we zaken konden doen met zijn VSOP ( 12 jaar oud) nou nee dus.
Na een paar gesprekken over zijn heerlijke pineau, waarmee hij wel de consumenten markt op wilde, hebben we afgesproken dat hij iets lekkers voor ons gaat assembleren.
Het resultaat viel niet helemaal mee nog wat scherp in de mond nog niet evenwichtig dat vertelde hij zou na enige tijd in het vat helemaal in orde komen het mengsel bestond in ieder geval uit 1995 en 2005.
Hier maken we afspraken over de pineau en volgen het proces van de cognac verder.In Cognac zelf zijn we langs het cognac bureau ( BNIC) ivm met proefglazen etc.
Helaas kregen we de papieren niet op tijd en moesten zonder drank huiswaarts, foto's en verdere ontwikkelingen volgen
groet,
Eef
NB het bouwen van de website gaat gestaag verder de haast is er even vanaf omdat we nog geen spullen kunnen aanbieden,
Zoals Wouter voorstelde zal ik julie hier op de hoogte houden van onze vorderingen.
Zoals ik in even voorstellen al melde zijn we terug van een toffe reis naar de Charente we hebben daar een aantal producenten bezocht en serieus zaken gedaan.
Als eerste waren we op bezoek bij een producent in de Petite Champagne bij deze mensen komen we al jaren over de vloer, recent is dit bedrijf overgegaan in de handen van de kleinkinderen, die met hun tijd mee willen gaan.
Het was een leerzaam en leuk bezoek hun cognac is erg donker van kleur ( en van een uitstekende kwaliteit) en wij gingen er vanuit dat dit een gevolg was van toegevoegde caramel.
De reactie was er een van; oké, kom maar mee dan wij op weg naar de kelders onderwijl een heel gesprek over ons idee van de caramel dit was volgens de maker absoluut niet het geval hun cognac had de donkere kleur en geur al van zichzelf.
Eenmaal tussen de vaten werd er een stop van een vat 4 jaar oude eau de vie gehaald en konden de heren met de neus aan het werk: alsof je boven een toffee fabriek hing wat een caramelgeur uiteraard werd er nog een glas getapt en de inhoud had al wat meer kleur.
Hierna dezelfde procedure nog een aantal malen met andere vaten herhaald er lag kloek vat met een 60 jaar oude cognac te rijpen de geur was hier veel minder sterk de smaak wel al heel goed.
Van deze producent gaan we een aantal kwaliteiten inkopen op voorwaarde dat we op tijd een nummer van de douane verkrijgen om in te kunnen voeren.
Nadat we nog een aantal huizen hebben bezocht en veel voor ons nieuwe cognac hadden geproefd ( Ja het is echt hard werken!!) zijn we op bezoek gegaan bij een producent in de Fine Bois ook deze man kennen we al een tijdje hij heeft een mooi assortiment met o.a. een voortreffelijke 50 jaar oude een mooie sigaar cognac. Daar raakten we in gesprek over de verschillende manieren van distileren het duizelde ons behoorlijk nooit geweten dat er zoveel factoren zijn die het distilaat beinvloeden, ik heb altijd gedacht hoe hoger het alc. percentage des te minder smaak.
De Pineau is ook echt lekker de witte lekker fris hij heeft uiteraard verschillende kwaliteiten we bestellen de witte en een aantal flessen cognac op dezelfde voorwaarde.
Als derde is leuk om te noemen een heel kleine producent die normaal heel weing op fles doet eigenlijk alleen voor familie en vrienden en mensen uit de buurt zoals wij.
Een paar maand geleden vroeg we hem of we zaken konden doen met zijn VSOP ( 12 jaar oud) nou nee dus.
Na een paar gesprekken over zijn heerlijke pineau, waarmee hij wel de consumenten markt op wilde, hebben we afgesproken dat hij iets lekkers voor ons gaat assembleren.
Het resultaat viel niet helemaal mee nog wat scherp in de mond nog niet evenwichtig dat vertelde hij zou na enige tijd in het vat helemaal in orde komen het mengsel bestond in ieder geval uit 1995 en 2005.
Hier maken we afspraken over de pineau en volgen het proces van de cognac verder.In Cognac zelf zijn we langs het cognac bureau ( BNIC) ivm met proefglazen etc.
Helaas kregen we de papieren niet op tijd en moesten zonder drank huiswaarts, foto's en verdere ontwikkelingen volgen
groet,
Eef
NB het bouwen van de website gaat gestaag verder de haast is er even vanaf omdat we nog geen spullen kunnen aanbieden,