Ook deze proeverij genoten we weer van de gastvrijheid van Alexander, in zijn mooie nieuwe zaak in Amersfoort.
Veel oude bekenden en een paar voor de forumproeverijen nieuwe proevers. Een grote club, 16 man en 1 vrouw. En wat de sfeer betreft worden de verslagen eentonig: zoals gewoonlijk weer erg goed!
De bijzonder mooie cognacs werden, zoals inmiddels traditie is geworden, weer gecompleteerd met heerlijke kazen, waaronder de Achelse blauwe, onze “huiskaas” uit België, heerlijk brood van de ambachtelijke franse bakker Le Fournil de Sébastien, chocolade en noten.
Er stonden deze keer tien cognacs op het programma, omdat ondergetekende slecht kon kiezen en het maar niet lukte om het aantal terug te brengen tot de gebruikelijke acht. Dan vielen er nog steeds een aantal mooie af (geen nood, er komen nog meer proeverijen). En er waren weer een paar ‘bonus cognacs’, de ‘toetjes’.
Geproefd werden:
Logis de Montifaud - 1995
Een 20 jaar gerijpte Grande Champagne. Mooie frisse geur, soepel, bloemig. In eerste instantie wat scherp in de mond, maar dat werd snel beter. Lang, kruidig, beetje romig, rond.
Ragnaud-Sabourin - Fontvieille
Een 35 jaar gerijpte Grande Champagne, 60% Ugni Blanc, 40% Folle Blanche en Montils. Mooie fruitige, kruidige, goed gebalanceerde cognac. Mooie rancio. “all time favorite” “referentiecognac”
D’Aincourt - XO Rare
Een assemblage van 19 Grande Champagne cognacs, “meerdere decennia” gerijpt volgens de makers.
De inbrenger zelf: lekkere cognac, maar toch wat kort en prijzig voor het gebodene. Wat vlak in de neus, volle smaak, warm.
Navarre - nr. 79
Een 40 jaar gerijpte Grande Champagne van good old Jacky Navarre, een favoriete bouilleur de cru van meerdere forumleden. De geproefde cognac zit niet in het gewone gamma. Is een brut de fût. Warme, mooie complexe smaak. Viooltjes en ceder in de neus.
Normandin-Mercier - Jon Bertelsen 8 Underdrivelse
Een Grande Champagne uit 1971 van Normandin-Mercier. Gekocht in Noorwegen. Rancio, amandel, hout en fruitige tabak. Gekonfijt fruit, geroosterde amandel. Mooi gebalanceerd.
Frapin - Vieille Réserve jaren '20
Gekocht van een man uit Rotterdam wiens vader handelsreiziger was en van iedere reis een fles meenam. In de jaren 20 gebotteld, ongeveer 30-50 jaar gerijpt en voor een onbekend deel pre-phylloxera cognac. Neus wat vlak, maar aanzienlijk beter dan vergelijkbare cognacs van die leeftijd. Geen muffe flessengeur. Levendig! Duidelijk Folle Blanche! Warm, echt een heel goede smaak.
Audry - La Très Ancienne Réserve Aristide
Deze meer dan 50 jaar gerijpte Grande Champagne wordt geproduceerd door Vallein-Tercinier. 50% alcohol waardoor krachtig. Mooie complexe geur en smaak.
Vallein-Tercinier - Hommage Paul Vallein
Een Bons Bois van het oogstjaar 1940, gebotteld in 2017, 77 jaar gerijpt. Verrassend goed voor een Bons Bois! Brut de fût. 49,7 % alcohol.
Héritage René Rivière - Vénérable Borderies
70-80 jaar gerijpt. Bloemige geur. Intense smaak, lang.
Lebecq - La Référence no. 28
Grande Champagne, onbekend hoe lang gerijpt. In 1928 gedestilleerd, in 2000 zijn de dame-jeannes ontdekt en in 2007 is deze cognac gebotteld. Krachtig, vol, zeer smaakvol.
Normaal wordt aan het eind een top drie berekend, aan de hand van ieders rangorde. Aangezien een aantal cognacs nu dicht bij elkaar lagen en het algehele niveau vrij hoog was, kozen we er dit keer voor een top vijf samen te stellen.
Die kwam er als volgt uit te zien:
1. Lebecq - La Référence no. 28
2. Vallein-Tercinier - Hommage Paul Vallein
3. Audry - La Très Ancienne Réserve Aristide
4. Navarre - nr. 79
5. Ragnaud-Sabourin - Fontvieille
Tot slot volgden nog een paar ‘toetjes’
Hubert de Polignac – Dynasty uit de jaren 60. Destijds de top van hun gamma. Een zware, donkere cognac, waarin vooral zoethout domineerde. Weinig diepte, weinig kruiden.
Het volgende toetje, de Dubreuil “La Sentinelle” viel wat meer in de smaak.
En dan had Alexander nog iets speciaals bedacht voor deze jubileum proeverij. Tussendoor gingen we buiten genieten van een houtvuur, onder het genot van een René Rivière cognac, van onbekende leeftijd. Deze cognac was op de cognacreis van mei dit jaar door Jean-Jacques Vidal gedoneerd voor de barbecue.
Daarbij hebben we Koos leren kennen, het grootste varken van Hoogland (onduidelijk bleef hoeveel varkens Hoogland telt

Misschien moeten we Koos maar benoemen tot mascotte van het cognac forum.
Alles bij elkaar een zeer geslaagde jubileum proeverij!