Liefhebbers,
Afgelopen zaterdag terug gekomen van een weekje Frankrijk waarvan 2 en halve dag in de Charante met flink wat sneeuw en kou met name de terugreis was een beetje spannend met een stationwagen helemaal vol met Cognac en Pineau, het was rustig op de weg de linkerbaan was slecht te berijden veel sneeuw en ijs, de gemiddelde snelheid hebben we substantieel lager dan gebruikelijk gehouden.
Wat hebben we gedaan, in ieder geval zoals beloofd het hele assortiment van Audry cognac meegebracht de ontvangst door dhr. Boisson was wederom een genoegen ondanks dat hij vermoeid was van de trip vanuit Parijs ( in de sneeuw) alle tijd voor ons en een heerlijk bakkie koffie met uiteraard een klein glaasje memorial, samen met hem de bottelarij en de opslag bezocht incl. een bezoekje aan het paradis hier kan ik slechts "klein maar zeer fijn " zeggen ook vanuit het vat ( zeer oud) smaken zijn cognacs uitzonderlijk hoewel het nogal fris was. Hij distileerd en botteld samen met 2 andere producenten, door dit samen te doen zijn er voor een kleine producent zoals Audry meer mogelijkheden om op een eigen wijze te werken en het eigen karakter te behouden. We hebben ook kennis gemaakt met de maitre de chai een jonge man met veel kennis van en liefde voor zijn vak
Nieuw voor ons was een afspraak met dhr. Blanc van Cognac Leopold Gourmel met hem hebben we het hele assortiment doorgeproefd dit proeven vond plaats in zijn opslag waar het gewoon koud was incl. de cognacs die we vanuit het vat hebben geproefd, het duurde nogal even voordat een glaasje op temperatuur was ( grotere handen zouden handig geweest zijn!).
Interessant is zijn visie op cognac maken o.a. tijdens het stoken eerder "knijpen" voor de vaten alleen maar hout van oude eiken gebruiken ( zijn veel duurder) het vat niet toasten en per jaar 20 a 30 % nieuwe vaten. Hij is zeer duidelijk als het gaat over toevoegingen zoals suiker en caramel: niets het is 100% puur!
Het aanduiden van de leeftijden noemt hij Carats en hij beschrijft zijn cognac bijv. als Premieres Saveurs 6 carats, age des Fruits 10 Carats, age des Fleurs 15 carats, age des Epices 20 carats en zijn topper Quintessance 30 carats het aantal carats geeft een indicatie van de leeftijd van de cognac.
Uiteraard hebben we ook onze bestaande leveranciers/vrienden bezocht, het echte werk nml het steeds maar controleren van de kwaliteit van "onze" cognacs is een zware en verantwoordelijke taak die we uiteraard graag volbrengen onder het motto: van liefhebbers voor liefhebbers, het zou me niet verbazen dat dit motto ooit ook in Frankrijk te horen zal zijn.

We willen graag een proeverij voor de leden van Cognac review organiseren zodat jullie ook een oordeel kunnen geven over onze producten, daar kijken we naar uit, Waarschijnlijk zal het eind februari worden, ik zal hier met Wouter over mailen.
Met de "zaak" gaat het goed we organiseren al redelijk wat proeverijen/tjes en je kunt goed merken dat het de tijd voor relatie geschenken is, ook particulieren vinden ons gelukkig zijn er redelijk wat liefhebbers hier ten lande.
Kortom het blijft hardstikke leuk !!
groet en tot een volgend keer,
http://www.cognacnet.eu
Eef