Pagina 1 van 1

Verschil Cognac / Armagnac

Geplaatst: zo 31 jan 2010, 18:07
door peter
Wat is precies het verschil tussen cognac en armagnac. Soms is de laatste wat soepeler.

Re: verschil cognac/armagnac

Geplaatst: wo 03 feb 2010, 16:23
door wouter
Beste Peter,

Cognac komt uitsluitend uit de Franse departementen Charente en Charente Maritime. De Cognac ligt ten noorden van het Bordeauxgebied

Armagnac ligt zuidelijker dan Cognac, ten zuidoosten van Bordeaux in het departement Gers. Het gebied is verdeeld in de gebieden: Bas-Armagnac, Tenareze en Haut-Armagnac. Armagnac komt uitsluitend uit deze gebieden.

Armagnac wordt 1x gedistilleerd, Cognac 2x en bij een lagere temperatuur. Beide worden gedistilleerd in een ketel.

Na het stoken heeft Cognac een alcoholpercentage van 70% en Armagnac 50%. Dat betekent dat Armagnac een groter water-deel heeft waarin zich de geur- en smaakstoffen bevinden.

Armagnac rijpt sneller in het lokaal geoogste eikenhout, wat donkerder van kleur is. Cognac wordt gerijpt in eikenhout uit de bossen van Limousin e/o Tronçais.

Re: Verschil Cognac / Armagnac

Geplaatst: wo 21 apr 2010, 08:24
door wouter
Interessant stukje over de verschillen tussen Cognac en Armagnac....
Only France, however, produces brandies as distinctive as Cognac and Armagnac. Yet, as superb as these two brandies are, they are as different from each other in character, background and taste as two distant relatives.

Cognac is smooth and elegant; Armagnac is earthy and mellow. Cognac has a silky richness; Armagnac has been called the "Velvet Flame." Armagnac has a forthright bouquet that has been likened to prunes, hazelnuts and peaches, with a fullness characterized as plummy. Cognac's bouquet has been described as a subtle perfume of fresh grapes and violets with an underlying buttery aroma, and an overtone reminiscent of nuts. So how can two supreme brandies made in the same country be so different?

To the French, the place of birth gives a product its distinctive character. Both Cognac and Armagnac were born in western France, but the similarity ends there. The grapes that make the wine that is distilled into Cognac come from chalky soil, while grapes for Armagnac are grown in sandy earth. Cognac's climate is maritime, misty and northern; Armagnac's is warmer, drier and more southern. Cognac is made in an old, short, onion-shaped copper pot still, while Armagnac is made in a tall, column-like continuous still. Cognac is aged in barrels made of Limousin oak; Armagnac is aged in Monlezun oak from Armagnac forests.

These factors make for great differences, but they don't make one better than the other. Whether you ask for Cognac or Armagnac at the end of a meal is a matter of choice and personal taste.