Bouyer-Dubosquet - La Fontaine de la Pouyade
Geplaatst: za 16 apr 2011, 21:25
Vanavond mijn nummer 1 cognac, La Fontaine de la Pouyade nog maar eens op de pijnbank van het proeven gelegd, met assistentie van Tim.
La Fontaine de la Pouyade is een van de weinige cognacs uit de Grande Champagne van Folle Blanche druiven. (Update april 2012: deze veronderstelling blijkt niet te kloppen. Het betreft een assemblage van Ugni Blanc, Colombard en Folle Blanche) Er is maar één kwaliteit: 80 jaar oud. De cognac komt van wijngaarden in Segonzac, Verrières, Touzac en Julliac le Coq. De familie Bouyer is 14 generaties gevestigd in de Charente. De huidige eigenaar van het bedrijf is Bernard Bouyer.
Lastig aan te komen
Voor de plaatsbepaling: deze cognac neemt Sarkozy mee op staatsbezoek, o.a. de Poolse president Lech Kaczynski heeft er een fles van mogen ontvangen.
Tim en ik kwamen met behulp van de geurendoos van Les Arômes du Cognac tot het volgende:
Kleur: donker mahonie, oud koper
Eerste neus: hyacint, nootmuskaat, kruidnagel, eiken, sinaasappel/marmelade, walnoot en zwarte peper op de achtergrond
Tweede neus: bloemen komen iets meer naar voren.
In de mond: complex, rond, rijk, gebalanceerd. Na verloop van tijd gaan de kruiden enigszins domineren, dan het hout.
Zeer, zeer lang.
Een fantastische oude Grande Champagne, die zijn reputatie meer dan waard is.
De zo dominante geranium geur bij de jongere Folle Blanche cognacs uit de Fins Bois, zoals de Château de Beaulon 7 ans en de Godet Epicure en Millésime 1989 is hier afwezig, hooguit een hint in de achtergrond. Waarschijnlijk het effect van 80 jaar rijping op vat. (Update april 2012: en het gegeven dat het een assemblage betreft)
Mac A Andrew zegt iets over het verschil tussen Folle Blanche cognacs uit de Fins Bois en de Grande Champagne, weliswaar beiden van voor de phylloxera:
La Fontaine de la Pouyade is een van de weinige cognacs uit de Grande Champagne van Folle Blanche druiven. (Update april 2012: deze veronderstelling blijkt niet te kloppen. Het betreft een assemblage van Ugni Blanc, Colombard en Folle Blanche) Er is maar één kwaliteit: 80 jaar oud. De cognac komt van wijngaarden in Segonzac, Verrières, Touzac en Julliac le Coq. De familie Bouyer is 14 generaties gevestigd in de Charente. De huidige eigenaar van het bedrijf is Bernard Bouyer.
Lastig aan te komen
Mijn aanschaf lukte via de connecties van Stefan (waarvoor dank!).Boyer-Dubosquet schreef:Depuis quatre siècles ce Cognac a toujours été réservé à une élite d'amis et connaisseurs.
Voor de plaatsbepaling: deze cognac neemt Sarkozy mee op staatsbezoek, o.a. de Poolse president Lech Kaczynski heeft er een fles van mogen ontvangen.
Tim en ik kwamen met behulp van de geurendoos van Les Arômes du Cognac tot het volgende:
Kleur: donker mahonie, oud koper
Eerste neus: hyacint, nootmuskaat, kruidnagel, eiken, sinaasappel/marmelade, walnoot en zwarte peper op de achtergrond
Tweede neus: bloemen komen iets meer naar voren.
In de mond: complex, rond, rijk, gebalanceerd. Na verloop van tijd gaan de kruiden enigszins domineren, dan het hout.
Zeer, zeer lang.
Een fantastische oude Grande Champagne, die zijn reputatie meer dan waard is.
De zo dominante geranium geur bij de jongere Folle Blanche cognacs uit de Fins Bois, zoals de Château de Beaulon 7 ans en de Godet Epicure en Millésime 1989 is hier afwezig, hooguit een hint in de achtergrond. Waarschijnlijk het effect van 80 jaar rijping op vat. (Update april 2012: en het gegeven dat het een assemblage betreft)
Mac A Andrew zegt iets over het verschil tussen Folle Blanche cognacs uit de Fins Bois en de Grande Champagne, weliswaar beiden van voor de phylloxera:
Naar mijn idee, is het verschil dat Mac Andrew hier aangeeft onverkort van toepassing op de hedendaagse Folle Blanche cognacs uit de Fins Bois en de Grande Champagne, hoewel het verschil in leeftijd dat vergelijk wel enigszins bemoeilijkt.Mac A Andrew, p.126 schreef:On three different occasions we have tested pre-phylloxera Cognacs from 1802, 1804 and 1860. They were all definitely different from the present day Fins Bois region and they were light, aromatic and round, but surprisingly short. There was no spice, no hint of wood, no smoky flavours. They were all very good.
We have also, on a couple of occasions, had the opportunity of tasting pre-phylloxera eaux-de-vie from a Grande Champagne cru. What a difference! Suddenly there was strenght, a touch of spice, even a hint of smokiness. They were also very good. These are rare moments for an amateur taster.