Al weer zo’n anderhalve week geleden ben ik - en overigens, Ton ook - bij deze masterclass/proeverij geweest. De reden dat het allemaal wat langer heeft geduurd voordat ik hier wat post is omdat ik heb gewacht op de foto’s die Wijnkoperij ‘De Gouden Ton’ mij zou sturen. Helaas heb ik de foto’s nog niet ontvangen, maar het leek met toch al goed om mijn bevindingen van die middag op te tekenen.
Het was een leuke en gezellige middag. Guilhem Grosperrin, zoon van Jean Grosperrin (de persoon die het familiebedrijf in 1992 heeft opgericht), vertelde van alles over Grosperrin en de filosofie van het bedrijf. Daaruit bleek onder andere dat Grosperrin authenticiteit hoog in het vaandel heeft staan. De karakteristieke smaak van elk terroir binnen de cognac-streek mag best geproefd worden, en daarom werkt Grosperrin niet veel met blends. Het zij overigens gezegd dat Grosperrin zelf geen druivenstokken heeft, maar ‘slechts’ casks koopt van diverse cognacboeren.
Gedurende de middag kregen we acht verschillende cognacs te proeven:
- - Grosperrin Petite Champagne VSOP
- Grosperrin Grande Champagne 1990
- Grosperrin Bois Ordinaires Isle de Oléron 1991
- Grosperrin Fins Bois 1982
- Grosperrin Bons Bois 1979
- Grosperrin Borderies 20 ans
- Grosperrin Fine Champagne XO
- Een verrassing, hier kom ik later nog op terug.
Hierbij mijn notities bij de diverse cognacs.
Grosperrin Petite Champagne VSOP
Kleur: Donkergeel / lichtgoud.
Geur: Aanvankelijk wat scherp maar verliest na slechts enkele minuten al wat van die scherpe kantjes en wordt wat ronder.
Smaak: Licht / fris, vrij scherp (voor mij iets te), duidelijke vanilletonen en wat hout.
Prijs: € 46,50
Opmerkingen: Het jongste bestanddeel van deze cognac is ongeveer 10 jaar oud.
Grosperrin Grande Champagne 1990
Kleur: Geel
Geur: Mooi rond, bloemen.
Smaak: Duidelijk complexer dan de Petite Champagne VSOP, zoet, rond.
Alc.perc.: 46,5
Prijs: € 99,95
Opmerkingen: Producent van de cognac is Feverier (geen idee of ik het zo goed spel), een 85-jarige boer. Deze single cask is gebotteld in maart 2010.
Grosperrin Bois Ordinaires Isle de Oléron 1991
Kleur: Goud
Geur: Fris
Smaak: Lekker (!), wat zoetig (maar niet te), wel duidelijk dat het een hoger alcoholpercentage heeft, maar dat beïnvloedt de smaak niet negatief, verder duidelijk ziltige tonen te herkennen.
Alc.perc.: 56,6
Prijs: € 89,95 (0,35l)
Opmerkingen: Guilhem maakt twee opmerkingen bij deze cognac. Ten eerste was het volgens hem een uitzonderlijk goed jaar voor de eilanden en dus ook voor deze cognac afkomstig van Isle de Oléron. Daarnaast vindt hij het een ideale cognac om voor het eten te nuttigen. Zijn opmerking kan ik op zich wel plaatsen, gezien het frisse en wat zoete karakter van de cognac, maar hij zou me ook prima na het eten smaken
Grosperrin Fins Bois 1982
Kleur: Goud
Geur: Fris, niet complex, honing, vanille.
Smaak: Wat scherp (maar dit wordt na verloop van tijd wat minder), verder een fris zuurtje.
Alc.perc.: 50
Prijs: € 140,95
Opmerkingen: Ondanks de aanzienlijke prijs van deze cognac vond ik hem minder geslaagd. Persoonlijk houd ik meer van wat rondere cognacs die meer warmte doen proeven. Deze fles is gebotteld in augustus 2009.
Grosperrin Bons Bois 1979
Kleur: Goud / amber
Geur: Vanille, karamel
Smaak: Lekker rond, vanille, nasmaak is wat zoet
Alc.perc.: 49,7
Prijs: € 152,50
Opmerkingen: Prima cognac. In mei 2011 gebotteld.
Grosperrin Borderies 20 ans
Kleur: Goud / amber
Geur: Wat scherp, maar dat hindert mij hier niet, wederom vanille
Smaak: Prikkelt de tong en vindt hem minder lekker, bosvruchten en fruit zijn te herkennen.
Alc.perc.: 58,4
Prijs: € 131,75
Opmerkingen: Deze single cask uit 1987 is gebotteld in mei 2011. Deze cognac is voor mij geen topper.
Grosperrin Fine Champagne XO
Kleur: Koper
Geur: Elegant, karamel, chocolade.
Smaak: Gelaagd, karamel, chocola.
Alc.perc.: 42,5
Prijs: € 65,75
Opmerkingen: Een heerlijke cognac. ‘Drinkt lekker weg’ en blijft je smaakpapillen nog heerlijk prikkelen na het nemen van een slokje. Het is een blend van meer dan 20 casks, waarbij het oudste bestanddeel 50 jaar is en het jongste 25.
Na deze ‘reguliere’ cognacs kwam Guilhem nog met een verrassing om de hoek. Hij had een Frederic Mestrot Fine Champagne 1893 meegenomen. Deze fles heeft hij aangetroffen in de cognacboedel die hij heeft overgenomen van een vrouw die er vanaf wilde. Specifiek aan deze cognac is dat hij is geblend met rum. Dit geeft hem een karakteristieke en verrassende smaak die niet meteen aan cognac doet denken. Zelf vond ik hem wat minder geschikt, maar het kan niet ontkend worden dat we hier te maken hebben met een aparte drank met een zeer lange afdronk (heb hem zelfs na thuiskomst nog een tijdje in de mond gehad), waarbij een kersensmaak en de rum duidelijk op de voorgrond treden.
In de nasleep van deze laatste cognac ontstond er ook nog even een korte discussie (onder andere met Ton) over de invloed van folle blanche druiven op de kwaliteit van de cognac. In tegenstelling tot de mening die de meesten zijn toegedaan, is Guilhem van mening dat de heerlijke smaak van oudere folle blanche cognacs nu te snel wordt toegeschreven aan het gebruik van folle blanche druiven. Volgens hem staat het niet vast dat deze smaak dan is toe te schrijven aan gebruik van de folle blanche druif, want voor hetzelfde geld wordt deze smaak veroorzaakt door de leeftijd. Zijn stelling is dan ook dat de positieve bijdrage van folle blanche druiven aan de kwaliteit van de cognac wordt overschat.
Nogmaals, het was een leuke middag die prima was georganiseerd door Wijnkoperij 'De Gouden Ton' in 's-Hertogenbosch en ik had het niet willen missen. Veel lekkers geproefd en heb die middag meteen twee flesjes besteld: Grosperrin Bois Ordinaires Isle de Oléron 1991 en Grosperrin Fine Champagne XO. Dit waren voor mij de twee lekkerste van de middag en het fijne is dat ze vanochtend ‘op de deurmat zijn gevallen’. Daar moet op gedronken worden!

(al is het alleen al vanavond als ik deel ga nemen aan mijn eerste cognacforum-proeverij

)